Отидете към основна версия

2 983 6

Кризата блокира имотния и фирмения регистър

  • криза-
  • агенция-
  • имотен регистър

Заради икономическата криза Агенцията по вписванията, която отговаря за 4 важни национални регистъра (търговски, имотен, БУЛСТАТ и за брачните договори), е пред блокаж. Двете най-доходоносни пера на агенцията - таксите от търговския и имотния регистър, сериозно са намалели. Докато през 2008 г. агенцията е отчела 78 млн. лева постъпления, през миналата година приходите са паднали на 60 милиона, а за петте месеца на тази година са събрани едва 20 млн. лева.

Единият проблем е, че кризата удари сделките с имоти, а и все по-малко хора регистрират фирми. Вторият проблем обаче идва от държавата - въпреки че по Закон приходите от такси трябва да се насочват обратно за поддръжка и развитие на самите регистри, голямата част от парите изобщо не стигат до агенцията, а нейният бюджет с всяка година се намалява. През миналата година при приходи от 60 млн. лева агенцията е изхарчила по-малко от 17 млн. лева за заплати и осигуровки на 540 души персонал, за текущи и за капиталови разходи. А за 2010 г. разполага с още по-малка сума - 13.7 млн. лв.

За да закърпи положението, от февруари агенцията е съкратила 38 щатни бройки и е прекратила договор с фирмата, наета да сканира огромното количество документи, които постъпват в Търговския регистър. Работата, която са вършили 90 души, сега е поета от самите служби по вписванията, което бави работата. Чакането за регистрация вече отнема 7-10 дни, при положение че м.г. ставаше за 3-4 дни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини