Last news in Fakti

14 Юни, 2010 07:40 2 968 6

Кризата блокира имотния и фирмения регистър

  • криза-
  • агенция-
  • имотен регистър

Заради икономическата криза Агенцията по вписванията, която отговаря за 4 важни национални регистъра (търговски, имотен, БУЛСТАТ и за брачните договори), е пред блокаж. Двете най-доходоносни пера на агенцията - таксите от търговския и имотния регистър, сериозно са намалели. Докато през 2008 г. агенцията е отчела 78 млн. лева постъпления, през миналата година приходите са паднали на 60 милиона, а за петте месеца на тази година са събрани едва 20 млн. лева.

Единият проблем е, че кризата удари сделките с имоти, а и все по-малко хора регистрират фирми. Вторият проблем обаче идва от държавата - въпреки че по Закон приходите от такси трябва да се насочват обратно за поддръжка и развитие на самите регистри, голямата част от парите изобщо не стигат до агенцията, а нейният бюджет с всяка година се намалява. През миналата година при приходи от 60 млн. лева агенцията е изхарчила по-малко от 17 млн. лева за заплати и осигуровки на 540 души персонал, за текущи и за капиталови разходи. А за 2010 г. разполага с още по-малка сума - 13.7 млн. лв.

За да закърпи положението, от февруари агенцията е съкратила 38 щатни бройки и е прекратила договор с фирмата, наета да сканира огромното количество документи, които постъпват в Търговския регистър. Работата, която са вършили 90 души, сега е поета от самите служби по вписванията, което бави работата. Чакането за регистрация вече отнема 7-10 дни, при положение че м.г. ставаше за 3-4 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    31 1 Отговор
    На бедния, изтормозен обикновен българин му дойде вече вповече непрекъснатото повишаване на все нови и нови такси и таксички за какво ли не..... при положение, че доходите на всички намаляха..... ще намалеят и приходите в хазната, разбира се! Управниците трябва да разберат веднъж завинаги, че "ОВЦАТА СЕ СТРИЖЕ, А НЕ СЕ ДЕРЕ, ЗАЩОТО КАТО Я ОДЕРЕШ ТЯ ЩЕ СПРЕ ВЕЧЕ ДА ДАВА ВЪЛНА!!!"
  • 2 Koeva

    3 0 Отговор
    Когато посетиш Агенцията по вписвания ,има писменна информация, коя услуга -колко ше струва, а като влевзеш при служителите и ти изготвят документите- плащаш почти 2 пьти в повече. Мога да дам пример,но коментара ми. не знам дали ще има резон!
  • 3 кандидат чиновник

    4 0 Отговор
    Как да смееш да регистрираш фирма.Даваш два лева за ООД и после почват управител ли си, ДУК ли си, работиш ли в фирмата,дишаш ли и ако не се осигуряваш за всичко жалнати майка. От НАП ясно становище няма да чуеш,а спазването на закона си е твой проблем.Прдеди да изкараш и пукнат лев ще ти се изреди знайна и незнайна административна сволоч с какви ли не такси,глоби за срокове които не си спазил и ще мечтаещ за деня в който ще си закрил злополучната си фирма.
    Който не вярва да опита!
  • 4 zmei

    2 1 Отговор
    Какво реват тези смешници? Хем по малко работа имат,хем по дълго време им трябва. Да ги закрият.
  • 5 popGrujo

    1 0 Отговор
    и услугите им почти/документите/ винаги непълни и с грешки, често и поради некомпетентност...да назначават умни и компетентни хора и да върнат бонусите им според качествена и по обем работа
  • 6 все още бьлгарин

    2 0 Отговор
    имам фирма от една година за топлоизолация ,не стига че заради кризата почти няма работа ами и дьржавата всячески пречи а именно публичност на финансовия отчет за което искат такса от 50 лева ,ако си губеща фирма на всяко тримесечие трябва да правиш авансово плащане да ги питаш тия умници от кьде да ги извадиш тия пари като нямаш приходи