Отидете към основна версия

4 574 13

Европейците се отказват от собствен дом

  • жилище-
  • покупка-
  • възможност-
  • финанси-
  • европа
Снимка: Shutterstock

Едва ли има човек, който да не мечтае за собствен дом. Оказва се, че през последните години все повече хора се разделят с тази тяхна мечта. Изследване на холандската банка ІNG показва, че почти половината от европейците, които нямат собствен апартамент, са се отказали от плановете да си купят такъв. Германците и британците са сред най-големите песимисти. На Острова цените растат, въпреки че са доста високи. Във ФРГ стойността на квадратен метър жилищна площ през последните няколко години рязко се повиши. От 2010-а досега цените в градове като Берлин, Мюнхен и Франкфурт отчитат ръст от 60%

За 65% от анкетираните притежаването на собствен дом е признак на успех. В най-голяма степен (около 70%) на това мнение са поляците, турците и румънците. Последните две нации са и най-оптимистично настроени по отношение придобиването на собствен дом. Само 29% от турците и 31% от румънците смятат, че няма да успеят да си купят жилище.

„Много хора са разочаровани от съдбата си. Болшинството от тях искат да си купят жилище или къща, но вече започват да приемат факта, че това няма да стане”, казва Иън Бpaйт, глaвeн иĸoнoмиcт и yпpaвлявaщ диpeĸтop нa гpyпaтa зa изcлeдвaния в ІNG.

Макар изследването да няма политически оттенък, проведените през последните месеци избори в редица европейски държави, показва все по-дълбоката пропаст, която се образува между „имащи” и „нямащи”.

Каква е ситуацията в България по отношение на този въпрос не е ясно, тъй като страната ни не е включена в изследването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини