Отидете към основна версия

51 699 27

Нови правила за получаване на общинско жилище в София

  • жилища-
  • община-
  • правила-
  • концепция-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински жилища в София, тъй като част от условията се променят. Това е записано в новата Концепция на Столичната община за жилищната политика в сферата на общинския жилищен фонд. Тъй като безсрочното отдаване под наем на такъв тип апартаменти не стимулира крайно нуждаещите се да се справят с икономическите си проблеми, то наемането ще е за определен срок от време. Ограничението няма да засегне единствено лицата с над 70% намалена трудоспособност.

Лицата, които ще имат право да кандидатстват за временно настаняване под наем в общинско жилище ще са в риск от бедност, младежи, напускащи социалните институции, самотни родители, икономически активни семейства, чиято възраст не надвишава 35 години и семейства с деца, които са ученици. Докторантите на възраст до 35 години също ще могат да кандидатстват за общинско жилище. За всички от изброените групи има определен таван на месечните доходи.

Проверката на състоянието на съществуващите общински жилища, направена за целите на концепцията показва, че 31% от жилищата са в добро състояние, 47% – в задоволително, 19% – в лошо, и 1,1% е делът на необитаемите имоти. Базисната цена на наемите е 0.80 лв./кв.м. Към тях се прибавя коефициент според параметрите на жилището.

Проблемът с дефицита на жилища може да бъде решен като се започне изграждането им сгради, които са изцяло общинска собственост е записано в концепцията. Те обаче няма да могат да се продават на ползвателите. Също така се предлага да се търси финансиране за изграждането на подобни сгради по линия на оперативни програми на Европейския Съюз, а също така и от частни инвеститори. В случая са заложени два момента. Първият е предоставяне на урегулирани парцели за строеж на социални жилища. Вторият – съвместно строителство в собствени регулирани имоти.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини