5 Февруари, 2018 15:06 51 552 27

Нови правила за получаване на общинско жилище в София

  • жилища-
  • община-
  • правила-
  • концепция-
  • софия
Нови правила за получаване на общинско жилище в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински жилища в София, тъй като част от условията се променят. Това е записано в новата Концепция на Столичната община за жилищната политика в сферата на общинския жилищен фонд. Тъй като безсрочното отдаване под наем на такъв тип апартаменти не стимулира крайно нуждаещите се да се справят с икономическите си проблеми, то наемането ще е за определен срок от време. Ограничението няма да засегне единствено лицата с над 70% намалена трудоспособност.

Лицата, които ще имат право да кандидатстват за временно настаняване под наем в общинско жилище ще са в риск от бедност, младежи, напускащи социалните институции, самотни родители, икономически активни семейства, чиято възраст не надвишава 35 години и семейства с деца, които са ученици. Докторантите на възраст до 35 години също ще могат да кандидатстват за общинско жилище. За всички от изброените групи има определен таван на месечните доходи.

Проверката на състоянието на съществуващите общински жилища, направена за целите на концепцията показва, че 31% от жилищата са в добро състояние, 47% – в задоволително, 19% – в лошо, и 1,1% е делът на необитаемите имоти. Базисната цена на наемите е 0.80 лв./кв.м. Към тях се прибавя коефициент според параметрите на жилището.

Проблемът с дефицита на жилища може да бъде решен като се започне изграждането им сгради, които са изцяло общинска собственост е записано в концепцията. Те обаче няма да могат да се продават на ползвателите. Също така се предлага да се търси финансиране за изграждането на подобни сгради по линия на оперативни програми на Европейския Съюз, а също така и от частни инвеститори. В случая са заложени два момента. Първият е предоставяне на урегулирани парцели за строеж на социални жилища. Вторият – съвместно строителство в собствени регулирани имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сталин

    6 2 Отговор
    0.80ЛВ. НА КВ. М;..........ДЪРЖАВЕН НАЕМ
  • 2 Да ли е редно ?

    29 4 Отговор
    Харесваш си свободно общинско жилище в София (предходния самотен възрастен наемател умира) , разбиваш просто вратата и се самонастаняваш, и така над 5 години общината симулира как ще те изгони от собственоста си. И си живееш доволво и безплатно, и натрупваш в същото време над 5000 лв. битови сметки за 5 годишния период на името на починалия предишен наемател. Това нещо е реалност в една от общините в София . В този същата община и пак в същия блок се предодписват/ удалжават сроковете за наем с лица живеещи от 2-3 години в чужбина, с такива не обитаващи нито ден общинското жилище( но имащи право на общинско жилище под наем), който си позволяват да го отдадат под свободен наем на други, подновяват се наеми и на лица дължащи хиляди левове за вода и ток на обитаваните от тях жилища, подновяват се наеми на лица укриващи доходи от строителство и умишлено водещи се като безработни, подновяват се наемите на едни лица имащи право на общинско жилище, а всъщото време жилището се обитава от съвсем различни ? Това са мойте лични наблюдения как една от Софийските общини стопанисва и отдава жилищният си фонд .

    Коментиран от #18

  • 3 кгб

    18 13 Отговор
    Общината с нейните безплатни общински жилища изизкривява пазара на недвижими имоти.
    пещерняците от своя страна пък правят общинските жилища абсолютно негодни за живеене натрупват по 10000 хиляди лева дългове за вода парно и ток и т.н.
    общо взето общината създава комунизъм за пещерняците и те се размножават на воля извършват криминални престъпления в целия спектър на наказателния кодекс.
    БЪЛГАРИТЕ пък са примамвани от к радливите банки да се набутва с ипотеки и непосилни заеми които изплащат цял живот.
  • 4 Кака Миша

    23 9 Отговор
    А какво се случва с тези жилища,дадени на хора дето вече имат собствено а продължават да ги обитават?Не е ли редничко да ги освободят?Понеже имам позната живееща в такова с наем 100лв.а в същото време има собствено от което взима наем 500лв.А имам и позната разведена с две деца живееща под наем 500лв.Не е много честно.Та аз като страничен наблюдател съм възмутена от тези служби дет настаняват.Явно и там е КЕШ.
  • 5 Стефан Георгиев Димитров

    20 5 Отговор
    Здравеите искам да кандидатствам за обинско жилище тъй като със семеиствотоми в момента сме на квартира но ми р трудно да яя плащам нямам апартамен нито къща на мое име затова искам от общината да ми дадете жилище ако е възможно тъи като адресната ми регистрация е в Гр София ул Цар Симеон 135 тъй като майками ме е отписала от заповетта аз немога да се върна при нея затова ви моля да ни помогнете
  • 6 Жаклин

    29 4 Отговор
    Ние сме младо българско семейство (неомъжени, живеем на семейни начала от 8 години) , работим здраво... за минимална заплата ( с две висши образования) и живеем с родителите си, защото няма как иначе да си позволим да плащаме наем в София.
    И за нас никой нищо не прави в тази държава, за нас не може да бъде подсигурено общинско жилище.
    Но , вижте, за циганите от гетата е напълно възможно, дори и без документи да бъдат настанени в такова.
    Не мога да разбера защо циганите са с приоритет в тази държава при положение , че нито данъци и сметки плащат , както е редно, а на всичкото отгоре живеят като свине и пречат на всички.
    Тук визирам масата цигани, а не единиците, които работят и хранят семействата си по честен път. Тях ги приобщавам към нас.
    Въпросът ми е ...
    Защо повечето от циганите живеят в общински жилища, а ние, българското семейство, няма къде да се отделим да живеем нормално и да отгледаме децата си?
    Сериозно , на моменти ми се е искало да сме бежанци , за да ни настанят в някоя от онези фургоноподобни къщички.
    Не е ли срамота българите да сме поставени в такова положение ?
  • 7 Гражданин Х

    7 2 Отговор
    Да така сичко е кеш , циганите не излизат от общините и социалните ,толкова са нахални и нагли че докато не земат това което искат не оставят никои на мира .Които както може едни с пари ,други с закани ,така процедират те.Децата затова ги раждат жилища, и пари да зимат, ,а не за да ги гледат.
    Но на нас Българите като ни откажат ние си трагваме .Страшното е че стават повече от нас ,цигаландия по добре да се казва тази държава ,навсякъде те са със приоритет.Просто нямам думи !Хораа бягаите от тук ,язък за хубавата земя и природа .
  • 8 Фифи

    4 14 Отговор
    Защо винаги и за всичко циганите са ви виновни. Докато има такова разделение ....така ще бъде. Трябва толерантност. Не може за всичко да плюете циганите. Държавата ви окраде . Докара ни до просяшка тояга но си мълчим и си стачкуваме за да пиймнем кафе и до там. За кокошка няма прошка за милиони няма закони.
  • 9 латинка

    8 0 Отговор
    И аз искам да взема общинско жилище.Имаме четри деца.Живеем под наем.
  • 10 Елена

    3 5 Отговор
    Здравейте ние младо семейство с 3 деца живеем в софия и имаме адресна регистрация от 1 година без прекъсване на квартира сме и ни е много трудно да я плащаме искам да кандидатствам за общинското жилище и моля да ми помогнете
  • 11 Антоанета

    4 1 Отговор
    Наскоро ни се роди дете и нямаме квартира какво да направим за общинско жилище???
  • 12 Емо

    5 2 Отговор
    25 години живях в София плащах наем със 4 Деца и двама инвалиди кандидатствах за общински жилище дори стигнах до Фандъкова въпреки всичко жилище не ми дадоха.
  • 13 Ани

    2 0 Отговор
    И аз искам да кандидатствам за общинско жилище.Имам дете на 8м.с бащата живеем на семейни начала.Живеем с нашите,но в мноого лоши условия.Често няма ме вода по 1месец ,а с малко дете всеки може да си представи какво е.Баща ми с психически проблем все скандали .мишки ужас,а и баща ми ни готи .Няма къде да отидем,няма как на квартира да излезем, не можем да си позволим да плащаме .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ванеса

    5 0 Отговор
    Крайно време беше да започнете да отклонявате такъв вид групи в такъв тип отделни сгради без право на покупка. Защото след 30 години късане на нерви от съседното до нас жилище:
    1.Всичко вътре трака и издава всякакви звуци. 2.Вратите се блъскат СИЛНО, защото са счупени а наемателите обикновено влизат и излизат пред 1 минута, денонощно.
    3. Откакто жилището стана общинско, при нанасяне на нивите наематели, обирите във входа зачестиха.
    4.НИКОЙ не може да се разбере със наемателите относно добрият вътрешен ред, тях това НЕ ГИ ЗАСЯГА И ИНТЕРЕСУВА.
    5. Дано поне да бъдат ликвидирани МНОГО СКОРО голяма част от тези жилища чрез продажба, а останалите да бъдат закупени от квалифицирани семейсва, които са ЦИВИЛИЗОВАНИ граждани, дано и на такива САМО да бъде давано право да живеят в такива жилища.
  • 16 Ванеса

    1 0 Отговор
    Но на такива не давате жилища, поне досега не сте-на културни и добри българи. Затова, най добре да се продадат тези жилища и със средствата да се построят специални общински общежития.
  • 17 Христо

    2 1 Отговор
    Съгласен съм с всички мнения по горе. Много от наемателите не отговарят на финансовите изисквания, защото работят нелегално през деня, през нощта или младежите им работят пак така. Затова трябва да носят наказателна отговорност, това трябва да бъде контролирано. Също и да попълват често документ за това колко диши работят от домакинството.
    Държавата ни не е толкова богата, че да поддържа толкова много общински жилища. Броят им има нужда да бъде сведен до минимум, най добре до нула, в предвид че те са толкова много, държавата е бедна, а тези хора са живяли до сега при роднини. Така че има къде да отидат, там от където са дошли- от гетата ромските, където им е и мястото.

    Коментиран от #25

  • 18 Мира

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да ли е редно ?":

    Точно така е ! И при нас е същото ,нямат ток от години и си живеят спокойно. Вътре на горелки ли са на какво, такива звуци се носят, ама на кой му пука. Иначе с нови дрехи всеки ден. Ромска му работа, те на българи не дават жилища, трябва да си ром.
  • 19 Ваня Петрова

    5 3 Отговор
    Здравейте,къде мога да подам молба за жилище? Чакаме бебе и сме на доста висок наем в София. Благодаря
  • 20 Zoya

    1 0 Отговор
    Ikskam da pitat za obshtisko jilishte slet kato sam samotna maika adresamie v samokov no jiveq v sofia
  • 21 Галка

    0 0 Отговор
    Искам да кандидатствам за общинско жилище в София. С приятеля ми сме на квартира, но сме с малки заплати и едвам се справяме.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ифи

    4 0 Отговор
    Здравейте!Ние сме майка и дъщеря на 25г.Какъв апартамент ни се полага?До сега са ни предлагали само гарсониери и то пълни катакомбита.Разбрах,че трябва двустаен общински.
  • 24 ВИванова

    0 0 Отговор
    Елате и проверете в Перник,на кой се дават общински жилища.
  • 25 Лиза

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христо":

    Абсурдно идеи давате.Наемите,все повече скачат,а заплатите не.Изгонят ви по някакъв начин,не може да живеете вечно по приятели,не може да си позволите квартира,или сте безработен и оставате на улицата- това ли предлагате? В чужбина има нормални наеми и социални придобивки,но в България,печелят хитрите,крадците,а честният българин какво да праеи- мизерства повече и от циганина,защото гледа всичко да си плати.И аз искам да кандидатствам за общинско жилище,но никой не ми дава адресна регистрация по настоящ адрес.Питам какво се прави в такъв случай?
  • 26 Лиза

    2 0 Отговор
    Не знам до колко циганите са ни виновни,щом цари беззаконие в тази държава.Те са си намерили начин.На мен, никой не може да ми обясни от общината,след ,като бях принудена да си напусна жилището в,което живеех и ако съм на квартира някъде ,а наемодателят или ,ако съм при приятели и те ми откажат да ми дадат техният адрес,като ползвател,как да се регистрирам в картотеката за общинско жилище?Постоянно,дават,особено по избори как 50 човека живеят е една барака,а мен искат да ме проверят къде живея,как да докажа къде живея?Един вид,ако не умееш да фалшифицираш,лъжеш или знам ли още какво,плащай безбожно скъпи наеми,които 99 процента не им се плащат данъци.Трябва да има и таван на наемите,не може,да получаваш 900 лв. Заплата и да ти искат 700 лв наем.ами сметките,които се плащат отделно?
  • 27 Момчил

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Галка":

    Няма да ви одобрят,защото дават само на хора без доходи,т.е. предимно на ц.гани. Ц.ганин да си в днешно време - получаваш пари,жилище, сметки,данъци не плащаш. Абе,живот си живееш.