Отидете към основна версия

3 430 11

Германия: Протести срещу високи наеми на жилища

  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • протест

Искат отнемане на имотите от частните фондове

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Хиляди жители на едни от най-големите германски градове – Берлин, Мюнхен и Лайпциг и още 16 града, излязоха на протест срещу високите наеми на жилищата. По данни на организацията „Съюз срещу лудостта с високите наеми” броят на протестиращите е достигнал 55 000 души, като от тях 40 000 са били в Берлин, 2500 – в Лайпциг и 1500 – в Мюнхен.

Също така германците искат и провеждането на референдум за отнемане на имотите на частните фондове с над 3000 жилища. В германската столица фондът „Дойче Вонен” е собственик на над 160 000 жилищни единици, чиито наемни нива растат с бързи темпове. „Те се отчитат пред акционерите, а не пред наемателите. На тези спекулации обаче трябва да се сложи край”, категорични са протестиращите.

Част от властта е против национализацията. Това е процес, който ще отнеме много време и в същото време няма да създаде нито едно ново жилище. „Държавата ще трябва да плати обезщетения от милиони евро. По-добре е тези пари да бъдат вложени в строителството на повече общински жилища” е мнението на лидера на социалдемократите Андреа Налес.

Идеята не е добра и поради факта, че подобна мярка ще отдръпне частните инвеститори, които могат да построят нови жилища и по този начин отчасти да бъде решен проблемът с наемните нива. Мнението е на лидера на либералите Кристиан Линднер.

Идеята беше отхвърлена и от лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Това, което в близко бъдеще планира държавата е повишаване на социалните помощи, с които пари да се доплаща наемът на социално слабите. Сумата варира от 145 EUR до 190 EUR. За сравнение, наемът на квадратен метър жилищна площ в германската столица варира в широкия диапазон между 7 и 30 EUR.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини