Отидете към основна версия

5 392 16

Реставрират сградата на стария Нотариат в центъра на София

  • нотариат-
  • сграда-
  • ремонт

Ремонтът ще струва 3 млн. лв.

Ще ремонтират бившата сграда на Софийски нотариат на Попа. В момента тя се руши, а по фасадите ѝ е пълно с драсканици от всякакво естество. Очаква се дейността на КПКОНПИ да се премести в нея. Комисията е и собственик на сградата. Ремонтът ще струва около 3 млн. лв., средствата вече са планирани и заделени от централния бюджет.

Изпълнител на проекта ще бъде "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата, уточнява trafficnews.bg. Тя трябва да изготви инвестиционен проект, да извърши строително-монтажни дейности и консервационно-реставрационни работи, съгласно изготвения от изпълнителя проект, както и да упражнява надзор по време на строителството.

Общата стойност на договора е 2,948 млн. лева без ДДС или 3,537 млн. лева с ДДС. Документът влиза в сила от датата на подписването му, а срокът за изработване на инвестиционния проект във фаза работен такъв е с продължителност 120 дни. Срокът за изпълнение на самото строителство е 369 календарни дни.

Имотът се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2, а площта му е 2181 кв.м. Самата сграда е с площ от 673 кв.м. и е 3-етажна. Проектът за ремонт е одобрен от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство. Предвижда се само укрепване и реставрация, като ще бъдат запазени фасадата и вътрешните елементи на сградата - паметник на културата.

Най-красивата сграда в София – така е известен бившият Нотариат сред софиянци през годините. Сградата е строена през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. "Скобелев".

Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен. По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция. Израснал в съседство, Петър Стоянович помни добре изяществото на Нотариата.

От районната община вече няколко пъти настояват пред Антикорупционната комисия за спешен ремонт. "Нейното състояние в момента буди много тревоги в софиянци. Непрекъснато при нас и предполагам в другите институции с отношение към случая, има жалби и питания защо тя се намира в такова състояние", обяснява Мария Ачкова, кмет на район "Средец", Столичната община.

Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини