Last news in Fakti

1 Юли, 2019 06:21 5 382 16

Реставрират сградата на стария Нотариат в центъра на София

  • нотариат-
  • сграда-
  • ремонт

Ремонтът ще струва 3 млн. лв.

Ще ремонтират бившата сграда на Софийски нотариат на Попа. В момента тя се руши, а по фасадите ѝ е пълно с драсканици от всякакво естество. Очаква се дейността на КПКОНПИ да се премести в нея. Комисията е и собственик на сградата. Ремонтът ще струва около 3 млн. лв., средствата вече са планирани и заделени от централния бюджет.

Изпълнител на проекта ще бъде "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата, уточнява trafficnews.bg. Тя трябва да изготви инвестиционен проект, да извърши строително-монтажни дейности и консервационно-реставрационни работи, съгласно изготвения от изпълнителя проект, както и да упражнява надзор по време на строителството.

Общата стойност на договора е 2,948 млн. лева без ДДС или 3,537 млн. лева с ДДС. Документът влиза в сила от датата на подписването му, а срокът за изработване на инвестиционния проект във фаза работен такъв е с продължителност 120 дни. Срокът за изпълнение на самото строителство е 369 календарни дни.

Имотът се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2, а площта му е 2181 кв.м. Самата сграда е с площ от 673 кв.м. и е 3-етажна. Проектът за ремонт е одобрен от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство. Предвижда се само укрепване и реставрация, като ще бъдат запазени фасадата и вътрешните елементи на сградата - паметник на културата.

Най-красивата сграда в София – така е известен бившият Нотариат сред софиянци през годините. Сградата е строена през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. "Скобелев".

Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен. По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция. Израснал в съседство, Петър Стоянович помни добре изяществото на Нотариата.

От районната община вече няколко пъти настояват пред Антикорупционната комисия за спешен ремонт. "Нейното състояние в момента буди много тревоги в софиянци. Непрекъснато при нас и предполагам в другите институции с отношение към случая, има жалби и питания защо тя се намира в такова състояние", обяснява Мария Ачкова, кмет на район "Средец", Столичната община.

Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Частен имот

    16 9 Отговор
    Мръсни гадни комунисти .

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Няма нищо случайно

    10 1 Отговор
    Покривът е удобен за барбекю и джакузи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Ако сте чели Фермата на Оруел можете да срещнете прилики.
  • 13 Авторът

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Сградата е строена през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. "Скобелев".

    Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен

    Последно КОЯ ГОДИНА Е ПОСТРОЕНА?
  • 14 Пешо

    3 2 Отговор
    След ремонта цената на сградата да не стане по-ниска от стойността на ремонта.

    Коментиран от #16

  • 15 Optimist

    5 0 Отговор
    Не знам какво съм чел, но по сградата има толкова графити за четене, които несъмнено ще се появят и след ремонта. Вече пейките и кофите за боклук на Графа са надраскани. Подобен народ не заслужава нищо хубаво!
  • 16 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо":

    Ти май си нямаш никаква идея колко струват имотите в София. Има апартаменти в центъра по-скъпи от ремонта на сградата.