Отидете към основна версия

1 987 8

Най-силно поскъпване за последните 10 години

  • сингапур-
  • жилища-
  • цени

Сингапур отчете нов имотен рекорд

Снимка: Shutterstock

С 10.6% да поскъпнали жилищата в Сингапур през 2021 г., сочат данните на Управлението за градска реконструкция. Това е максимумът за последното десетилетие. Предишният най-висок ръст е бил през 2010 г. – 17.6%. През 2020-та увеличението е било 2.2%. При това цените на апартаментите през четвъртото тримесечие на миналата година са се увеличили с 5% спрямо третото. Поскъпването при луксозните имоти също достигна 10-годишен максимум.

Данните обясняват защо в средата на декември миналата година правителството се намеси на пазара, като увеличи гербовия данък за купувачите на имоти от вторичния пазар и чужденците, които купуват частни къщи. Купувачите извличат изгода от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и очакват по-нататъшно поскъпване, което ще се дължи на възстановяването на икономиката на страната.

Изследване на Bloomberg Intelligence, показва, че дори при тези наложени рестрикции, цените ще останат стабилни. Строителите и собствениците на втори дом могат да заемат изчаквателна позиция и да избегнат продажбите на своите жилища на по-ниски цени в близките месеци, в случай че лихвените проценти рязко се увеличат, посочват анализатори.

Съгласно доклада, мерките за охлаждане на пазара могат да окажат по-голямо влияние върху продажбите, като е възможно да понижат средно месечния обем сделки с жилища от първичния пазар с 30% през първото тримесечие на новата година.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини