20 Декември, 2021 11:11 2 721 2

Държава повиши данъците за покупка на имот от чужденци

  • сингапур-
  • жилища-
  • цени-
  • данъци-
  • охлаждане

Сингапурци, които искат да купят втори дом, също ще плащат повече за придобиване на имот

Държава повиши данъците за покупка на имот от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в Сингапур започват прилагането на редица мерки за охлаждане на пазара на недвижими имоти. Те повишават данъците за желаещите да купят втори или следващ имот. Сингапурци, които решат да купят втори имот ще трябва да платят 17% гербов данък. За трето или следващо жилище данъкът скача от 15% на 25%. Чужденци, които купуват втори или следващ имот, ще плащат гербов данък вече в размер на 30%, а не както беше досега 20%.

Новите мерки влязоха в сила от 16 декември. Без промяна остават данъците за покупка на първо жилище от сингапурци и чужденци, съответно 0% и 5%.

Сингапур също така ще затегне обслужването на дълговете по ипотечните заеми. Месечната вноска не трябва да надвишава 55 от месечния доход. Досега този праг беше 60%.

Държавните органи съобщават за ръст на частните жилища в Сингапур с 9% от първото полугодие на 2020 г. досега. Въпреки прогнозите, местните недвижими имоти продължават да поскъпват. Най-вече заради връщането на доверието сред купувачите. Продажбите на луксозни имоти в Сингапур достигнаха 10-годишен връх

„Независимо от факта, че съотношението цена на жилище към дохода остава на по-ниски от средните исторически нива, се наблюдава ясна тенденция към ръст. Ако върху цените не се упражнява контрол, то те могат да изпреварят фундаментални икономически показатели и впоследствие да повишат риска от дестабилизация в корекцията им“, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    3 1 Отговор
    Нямам ни най малко намерение да живея там. Стреса ми е достатъчен и в ес, а там е троен камери полиция не благодаря
  • 2 Сатана

    2 0 Отговор
    В БГ всеки вложил повече от 100 BGN се нарича ….”Стратегически инвеститор” и освен данъчни облекчения има право избирателно да плаща или не плаща заплата на работниците си