Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 11:41 1 984 8

Най-силно поскъпване за последните 10 години

  • сингапур-
  • жилища-
  • цени

Сингапур отчете нов имотен рекорд

Най-силно поскъпване за последните 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

С 10.6% да поскъпнали жилищата в Сингапур през 2021 г., сочат данните на Управлението за градска реконструкция. Това е максимумът за последното десетилетие. Предишният най-висок ръст е бил през 2010 г. – 17.6%. През 2020-та увеличението е било 2.2%. При това цените на апартаментите през четвъртото тримесечие на миналата година са се увеличили с 5% спрямо третото. Поскъпването при луксозните имоти също достигна 10-годишен максимум.

Данните обясняват защо в средата на декември миналата година правителството се намеси на пазара, като увеличи гербовия данък за купувачите на имоти от вторичния пазар и чужденците, които купуват частни къщи. Купувачите извличат изгода от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и очакват по-нататъшно поскъпване, което ще се дължи на възстановяването на икономиката на страната.

Изследване на Bloomberg Intelligence, показва, че дори при тези наложени рестрикции, цените ще останат стабилни. Строителите и собствениците на втори дом могат да заемат изчаквателна позиция и да избегнат продажбите на своите жилища на по-ниски цени в близките месеци, в случай че лихвените проценти рязко се увеличат, посочват анализатори.

Съгласно доклада, мерките за охлаждане на пазара могат да окажат по-голямо влияние върху продажбите, като е възможно да понижат средно месечния обем сделки с жилища от първичния пазар с 30% през първото тримесечие на новата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма спирка

    5 0 Отговор
    По няколко пъти на ден облъчващи "новини" от глобуса за поскъпване на имоти.
    Явно спонсорите на фактите са презастроили не една китна българска улица и чакат да им паднат планини от злато по случай случаката.

    Не знам дали сте наясно, но освен новини за поскъпване някъде си по света има и куп новини наобранто. Четете ли ги тука по 10 пъти на ден?

    Коментиран от #6

  • 2 да сравним

    12 0 Отговор
    Сингапур има гъстота на населението 7000 души на кв км. България има гъстота 63 души на кв км.
    За 60 години населението на Сингапур се ушесторява (от 1 на 6 млн), а населението на България спада с 33%. По структура, водещите въюрасови групи в Сънгапур са тези на 20+, 30+ и 40+ години. И нас имаме обърната пирамида.
    Подобни са данните за БВП, доходи и търговски дефицит.....
    Поскъпването с десетина процента си има логика. А у нас логиката е за силен спад.
  • 3 Знам знам

    6 0 Отговор
    И след най силното поскъпване, следва най голямото поевтиняване. Никой да не си мисли, че с това агресивно кредитиране през 2020-2021 довело до балоня, няма да последва също толкова бърз спад. Вече се виждат първите признаци на издишането, пазара не търпи толкова резки движения.
  • 4 Милена няма спирка

    5 0 Отговор
    По няколко пъти на ден облъчва за поскъпване на имоти

    Коментиран от #7

  • 5 лoши ĸpeдити

    5 0 Отговор
    Toвa e гoдинaтa, в ĸoятo зaпoчвa финaнcoвaтa ĸpизa, c мнoгo лoши ĸpeдити и гoлям бpoй лицa, ĸoитo щe зaгyбят имoтитe cи, пopaди нeвъзмoжнocт дa oбcлyжвaт зaдължeниятa cи
  • 6 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "няма спирка":

    Аз се отказах от инвестицията в имот. Вече не ми се играе на котка и мишка със спекулантите. В подготовка съм за фотоволтаичен парк. Стар, наследствен двор в едно село, 100 кв панели за 30 000 лв и доход 300 лв на месец.

    Коментиран от #8

  • 7 Милена няма спирка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Милена няма спирка":

    ръст на ръста ръст на ръста ръст на ръста..........
  • 8 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ако помисли човек, вместо един апартамент за 100 бона, който ще отдадеш под наем за 400 лв/мес, и постоянно ще му правиш ремонти на това и онова, по-добре за тези пари да се вземат три такива, фотоволтаични парка, които ще ти носят почти хилядарка на месец.