Отидете към основна версия

36 489 33

Цените на жилищата започнаха да падат

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • охлаждане

Пазарът на имоти в германските градове започна да се охлажда

Снимка: Shutterstock

След години на висока активност и рязко покачване на цените на имотите, германският жилищен пазар започна да се охлажда на фона на високите лихви и кризата с разходите за живот, според проучване на онлайн портала за недвижими имоти Immosscout24. В същото време ситуацията на пазара на наеми остава напрегната.

Нарастващите разходи за строителство и по-високите лихви по ипотечните кредити започват да влияят на жилищния пазар. През второто тримесечие на 2022 г. търсенето на недвижими имоти в Германия е спаднало значително. Покупателната активност е намаляла с 36% спрямо миналата година, докато броят на обявите за продажба се е увеличил с 46%.

Намаляването на броя на купувачите на жилища означава спад в цените на имотите в някои от най-големите градове в Германия. В Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Щутгарт офертните цени отчитат спад от 6,6%.

Цените на еднофамилните частни къщи са паднали значително във всички големи германски градове с изключение на Берлин. В Кьолн цените са паднали с 4% за 3 месеца, а в Щутгарт – със 6,6%. Цените на апартаментите остават без промяна в Мюнхен, Щутгарт и Хамбург. Леко поскъпване има в Берлин, Дюселдорф и Кьолн.

Извън големите градове растежът продължи. Темпът на растеж обаче, който беше средно 2% през второто тримесечие на 2022 г., далеч не е толкова силен, колкото през последните месеци и години.

Стагнацията и падащите цени са част от „приспособяването към нова икономическа реалност“, тъй като нарастващите разходи за строителство, високата инфлация и по-високите лихвени проценти оказват влияние. Недвижимите имоти в Германия от известно време се смятаха за надценени, а сега изглежда, че са в упадък.

„Това е първият път след финансовата криза от 2008 г., в който виждаме толкова значителна корекция на цените, особено в нови кооперации и еднофамилни къщи в съществуващи и нови сгради. Сега е много по-трудно за продавачите да намерят купувачи“, казва управляващият директор на Immosscout24 Томас Шрьотер.

Промяната на ипотечния пазар имаше ефект на доминото върху пазара на наеми. Imosscout24 отчете 48% увеличение на търсенето на апартаменти под наем, което от своя страна доведе до ръст в цените. През второто тримесечие на 2022 г. цените на наемите на апартаменти са се увеличили средно с 2,7% спрямо първото тримесечие. В същото време жилищата под наем в новите сгради са поскъпнали средно с 3,6%.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини