Отидете към основна версия

28 607 17

Неочакван обрат на пазара

  • хелзинки-
  • финландия-
  • жилища-
  • големина-
  • поевтиняване-
  • поскъпване

Малките жилища в Хелзинки започнаха да поевтиняват

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата с една спалня в Хелзинки през юли 2022 г. са паднали с 1,2% и с 1,9% на годишна база в Голям Хелзинки, сочат данните на Statistics Finland. В същото време за разглеждания период цените на жилищата с поне 3 стаи са се повишили с 1,4% в Хелзинки и с 2,1% в Голям Хелзинки.

Ръстът на цените на жилищата от вторичния пазар се забави до 0,5% не само в столичния регион, но и в шестте най-големи града във Финландия. Цените отчетоха спад от 5% на годишна база в Турку, но се повишиха с 4,5% в Тампере. В същото време цените се повишават повече от средното извън шестте най-големи града - с 2,7% спрямо предходната година.

Продажбите на нови жилища в столичния район се забавиха значително, спадайки с 65% от 1122 през второто тримесечие на 2021 г. до 383 през второто тримесечие на 2022 г. В Хелзинки спадът е още по-драматичен, спад от 71% на годишна база, от 444 на 128.

В цяла Финландия продажбите на нови жилища са намалели с 45% на годишна база от април до юни, като Оулу е единствената община, регистрирала увеличение на продажбите.

„Няколко фактора обясняват низходящата тенденция на цените на едностайните апартаменти и забавянето на възходящата тенденция на цените на по-големите жилища. Хората, които търсят жилища под наем, са станали по-съзнателни за качеството и се отдръпват от пазара на жилища, които са зле обзаведени или в лошо състояние. Следователно търсенето на стари малки къщи намаля, което доведе до увеличаване на предлагането и спад в цените на старите малки апартаменти“, казва Ристо Кюхюле, управляващ директор на Kiinteistömaailma.

Търсенето на малки жилища в столичния район вече беше засегнато от пандемията от коронавирус и все още не се е възстановило до нивата отпреди нея. Междувременно Кюхюле каза, че доверието на потребителите е паднало до най-ниското си ниво и неизбежно ще се отрази на продажбите на имоти, независимо от неговия размер. Друг фактор, който насърчава хората да преразгледат плановете си, е поскъпването на живота.

„Преживяхме безпрецедентен ръст на цените на жилищата в големите градове и сега сме в ситуация, в която цените достигнаха своя връх спрямо покупателната способност“, заключи той.

Кюхюле добави, че има продължаващо търсене на модерни и енергийно ефективни домове, построени не по-рано от 2005 г., които използват нови енергийни решения като слънчево или геотермално отопление. Старите къщи обаче се смятат за проблем, защото поскъпването на живота в тях е особено осезаемо.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.

Свързани новини