Отидете към основна версия

3 648 56

Тенденцията на цените на жилищата в глобален мащаб

  • knight frank-
  • жилища-
  • цени-
  • прогнози-
  • тенденции

Стойността на квадратен метър ще се увеличи през идните 2 години

Снимка: Shutterstock

През идните две години пазарът на недвижими имоти в световен мащаб ще отчете дефицит при жилищата, а това ще доведе и до тяхното поскъпване, сочи проучване сред анализатори, проведено от аг. Reuters.

В началото на вече отминаващата година прогнозите бяха за двуцифрен спад на развитите пазари спрямо годините от времето на пандемията от коронавирус.

Два са основните фактора, които ще ограничат силният темп на поскъпване на жилищата през 2024 и 2025 гг. Това са по-високите лихви по ипотечните заеми и дефицитът в предлагането на достъпни апартаменти.

Резултатите от проведеното допитване показват, че цените на жилищата ще нараснат в 5 от 8 изследвани държави през идната година и във всички пазари през 2025-та. В допитването са участвали големи пазари като САЩ, Канада, Дубай, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и Германия. Прогнозите са в тези страни цените на имотите да отчетат ръст между 1.3% и 5% през 2025 г. На индийският пазар обаче поскъпването ще е в рамките около 7%.

"Причината за поевтиняването на жилищата на твърде много пазари и тенденцията им отново да се повишават се дължи на ограниченото предлагане. Много малко продавачи предлагат имотите си на пазара в момента, защото или се опитват да се предпазят от сегашните лихви по заемите, като запазват имотите си, или не пренасят съществуващия си ипотечен кредит в покупка на ново жилище", коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

Какво ще се случи с достъпността на жилищата? Над 70% от анкетираните прогнозират, че през 2024 г. тя ще се подобри за купувачите на първо жилище.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.

Свързани новини