Отидете към основна версия

9 611 154

2024 ще е година на все по - видимо променящ се пазар

  • недвижими имоти-
  • пазар-
  • тодор тодоров-
  • болкан естайт

Все още изгодните условия на банките в момента за жилищното кредитиране са основният двигател на пазара на имоти в момента.Това коментира специално за ФАКТИ Тодор Тодоров, собственик на агенция за недвижими имоти Болкан Естейт.

Какви са първите два месеца от годината за пазара на имоти?

Първите месеци на годината пазара е активен както за покупка, така и за наем. Няма разлика с последните три-четири месеца на 2023 г.

Каква година се очертава според вас?

Според мен 2024 ще е година на все по- видимо променящ се пазар. Купувачите ще стават все по - предпазливи и нерешителни, защото те първи усещат промените в пазара, докато продавачите се движат от инерцията на последните 3-4 години и това ще е причина за по- трудни продажби.

Какви са най-търсените имоти в региона?

Градският пазар е в начална фаза на застой, търсят се дву и три стайни апартаменти максимално завършени с акт 16 или поне след акт 14, но ножицата в разминаването между очакванията на купувачи и продавачи се разтваря все повече. Градския пазар на жилища в масовия сегмент реагира на цени около 1000-1100 евро /м2 за апартаменти по БДС. По - високите цени правят трудни продажбите. Засилва се търсенето на извънградски имоти и тази тенденция започнала от 2020г се засилва все повече. все повече семейства предпочитат да живеят извън града и работят в града.Къщи се търсят в близки до Велико Търново села с добра инфраструктура и комуникация . Наличието на детски градини, магазини, обществен транспорт ги прави още по- привлекателни. В селата към момента за разлика от града търсенето надвишава предлагането!

Все още ли преобладават сделките с ипотечни кредити?

Все още банките предлагат изгодни условия за жилищно кредитиране и това е основния двигател на пазара в момента. покупката с кредит е по- характерна за градския пазар и по-малко срещана за извънградския, макар , че не са изключения ипотекирането на апартамент в града, за да се купи извънградска къща.Страхът от бъдещото очаквано повишаване на лихвите по ипотеките обаче оказва влияние върху решимостта на купувачите.

Как бихте определили цените на имотите?

Цените на градските имоти в момента са тези от последните три-четири месеца и са в процес на изчакване, а някъде за старо строителство и в процес на намаление, в зависимост от нуждите на продавачите. Хубавите, завършени добре къщи около града запазват високи цени.

Ако се покачат лихвите по ипотечните кредити в средата на годината, как ще реагира пазарът според вас?

Очакваното покачване на лихвите и засилване на изискванията към кандидатите за кредит ще охлади пазара, но няма да го спре. Качествени имоти на нормални пазарни цени и добри локации ще се купуват, надценени спекулативно и некачествените ще претърпят корекция надолу.

Каква е прогнозата Ви за цените в рамките на 2024 г.?

Във Велико Търново има опити за продажба на "зелено" на цени от 1500 евро и нагоре, което според мен е необоснована и спекулативна цена! Ако купувате имот по чисто житейски причини и имате намерение да го ползвате в следващите 10-15 години, то трудно ще загубите, но, ако искате да го препродадете в следващите 3-4 години или да получите добра доходност от наем, то купувайки на неразумни, спекулативни цени рискувате да сгрешите и претърпите загуби!

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини