Отидете към основна версия

36 277 79

Откриха трупа на Мирослава от Перник, eдиният задържан се самоуби

  • мирослава николова-
  • перник

Вероятно момичето е убито непосредствено след изчезването, удушено е облизък на семейството

След повече от два месеца полицията откри днес трупа на изчезналата Мирослава от Перник, съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на МВР. Арестувани са двама души, съпричастни на престъплението. Единият от задържаните се самоуби в присъствието на полицаи.

Мирослава е била убита чрез удушаване. Трупът е намерен днес заровен в пернишкото село Планиница. По първоначални данни патоанатомите са установили, че момичето е убито веднага след отвличането му, тъй като тялото е в силна степен на разложение. На практика това означава, че от началото на ноември насам полицията е издирвала труп.

Вчера са задържани двама души по подозрения за съпричасност към убийството -  Марио и Стойчо Петров Стойчев. Днес 36-годишният Стойчев се е самоуби пред полицаите, съобщиха от МВР няколко часа след като се появи неофициална информация за инцидента. Той съдействал на разследването, признал своята съпричастност към планираното убийство и последвалото изнудване на близките на Мирослава, гласи съобщението на полицията. Той разкрил съучастника си и мястото, където е укрито тялото на жертвата.

Днес сутринта Стойчо е доведен от полицията в апартамента му за повторно претърсване. Той  помолил да му бъде позволено да отиде до тоалетната, където успял да достигне до предварително укрит пистолет и да се самопростреля смъртоносно.

Престъплението е замислено през май като отвличане, с идеята човекът, който бъде похитен, да бъде убит. Първоначално Марио и Стойчо са искали да отвлекат брата на зета на Мирослава, но решават, че той е много непостоянен със своето поведение и отвличат именно Мирослава.

„Момичето е било удушено от двамата и заровено в село Планиница. Било е отвлечено за откуп от 500 000 лв., които са били наследени от приятеля на сестрата Елеонора – Борислав Чолев. Похитителите въобще не са имали намерение да държат Мирослава жива, защото са нямали средства да се грижат за нея. То е убито 1 час след като е отвлечено“, поясни директорът на полицията в Перник комисар Валентин Димитров. Двамата не са възнамерявали да държат заложничката жива, тъй като не разполагали с необходимите условия, за да я пазят продължително време.

Стойчо бил шофьор на Борислав, в момент, в който той бил без книжка. Така научил за голямото наследство, оставено от дядо му през януари миналата година. Възрастният мъж завещал половин милион лева и земи в Италия. Така у Стойчо се родила идеята да отвлече някой близък на Борислав, за да вземе част от парите.

Отвличат я късно вечерта след тренировка, нанасят й побой. Преди да я удушат, я карат да напише писмо до родителите си с искане за голяма сума. Тя се обажда и по телефона, за да съобщи, че е отвлечена и за искания откуп. Веднага след това е убита. Мъжете я съблекли гола и я удушили с голи ръце, стана ясно на пресконференция на ОДП-Перник в града.

Похитителите взимат телефона й и се обаждат, за да потвърдят исканията си. Месец по-късно пишат писмо, което е написано с шаблонни букви и го занасят до къщата на родителите, отново с искане за голяма сума пари.

След престъплението Стойчо поддържа контакти със семейството на изчезналото момиче. Проявява загриженост и дори „съдейства“ за нейното откриване. В искреността му се усъмнил Борислав, който го посочил като евентуален похитител. С помощта на Института по психология Чочо е разкрит.

След като криминалистите стесняват кръга на заподозрените, се стига до задържането на двамата мъже, Марио и Стойчо. Започват разпити на детектора на лъжата. Стойчо се проваля на детектора и оттам той признава и завежда полицаите до мястото, където е заровен трупът на момичето.

„Не проявява никаква угризения на съвестта. Пред психолозите твърдеше, че спи спокойно. Притеснения изпитвал само при битови проблеми“, каза комисар Димитров.

Самоубилият се Стойчо Стойчев по прякор Чочо е познат на полицията. През 2008 г., заедно с Борис Василев-Гълъбето, той е задържан като поръчител на палежа на автомобила на бизнесмена Ясен Миленов.  Ден преди палежа Чочо заедно с Красимир Петров-Полицая качил принудително в джип Румен Стоянов и двамата му нанесли побой на крепостта Кракра, след което го освободили.

Двамата уличени са охранители на пернишкия бизнесмен Фьодор Фьодоров, а боят бил заради непогасен от Румен заем от лихварска къща от 50 000 лв. Той работел при братята Ясен и Милен Миленови, които имат фирма за товарен транспорт и строителство. Двамата били гаранти за заема на Румен.

„Чочо е семеен приятел. След като изчезна Мирослава, той идваше в дома ни, беше загрижен и оказваше съдействие на полицията“, обясни сестра й Елеонора пред пернишкия сайт "Мироглед".

Премиерът Бойко Борисов похвали полицията за работата й заяви, че чака извинение от родителите на Мирослава, които се изказали лошо за МВР.  По думите на министър-председателя се е потвърдила версията, че момичето е убито от нейни близки.

„Два месеца работиха службите и МВР по цяла нощ по това отвличане в Перник. Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близките хора там са искали да вземат пари”, каза Борисов. „Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме, отидоха и показаха къде са го заровили", допълни той.

"Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се - те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес. Но, за съжаление, трупа го изровиха и е така", внесе разяснение по случая Бойко Борисов

"Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като разбира се и всички, награда", заключи премиерът.

17-годишната Мирослава Николова изчезна на 7 ноември 2011 година от Перник. Момичето бе обявено за издирване и зад граница. Информирани бяха Интерпол и Шенгенската информационна система.

Около изчезването на Мирослава имаше всякакви спекулации. Според семейството й става въпрос за отвличане, от МВР обаче говореха за бягство. От полицията бяха убедение, че момичето само е напуснало дома си. Имаше предположения дори, че Мирослава е заминала в чужбина.

Сестра й Елеонора твърди, че след изчезването е получила две обаждания от телефона на Мирослава. Първото било същата вечер около 21.00 часа, в което момичето казва, че е отвлечено, намесена е полицията и моли за помощ.

На следващия ден провежда още един разговор, в който й се съобщава да чака инструкции, които ако не бъдат изпълнени, Елеонора ще бъде наранена, а Мирослава – изпратена нарязана в кутии. Инструкции обаче все още не са получени.

От местното ОДП обаче отричат да е имало обаждания и държат на версията бягство. Дори главен комисар Станимир Флоров казва, че не може да се говори за отвличане, по-скоро момичето не е харесвало начина си на живот и е решило да живее извън граница.

По думите на сестрата обаче тези изказвания идвали от безпомощността на полицията да се справи със случая и да намери Мирослава. „Ние сме нормално средностатистическо семейство, работещо по 16 часа, за да си осигурим нормален живот. Ако имаше нещо, Мирослава би ми споделила. В последно време нямаше проблеми с майка ми. Но е нормално да се дърпаш за някакъв битовизъм”, твърди Елеонора.

Семейството отрече и версията, че майката Емилия да е имала проблеми с алкохола. „Абсолютна глупост е, че жена ми е алкохоличка. Може да пие 100 грама, когато има някакво увеселение. Дори в самата къща няма и килограм алкохол. Абсолютна клюка. Отвлечена е. Как да ви кажа защо? Вярвам на началника на полицията да я намери, разчитам на него”, заяви бащата Васил.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини