Отидете към основна версия

13 548 14

Съдят собственик на 145 автомобила

  • данъци-
  • автообили-
  • регистрация-
  • монтана

Сл. Славчев укрил данъци за около 25 000 лева

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд Сл. Славчев с обвинения за укриване на данъци. През 2013 г. Славчев започнал да се занимава с регистрация на леки и товарни автомобили на свое име в КАТ при МВР-Монтана. Обичайно те се управлявали от други лица, предимно румънски граждани, въз основа на издавани от негово име пълномощни в качеството му на собственик.

В периода от 11 юли 2013 г. до края на 2014 г. обвиняемият, като физическо лице, регистрирал на свое име 122 броя леки и товарни автомобили. Съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси, регистрираните МПС подлежат на данъчно облагане, а данъкът се дължи от техния собственик. Освен това към онзи момент действала и разпоредба, съгласно която в двумесечен срок от регистрацията, той бил длъжен да подаде данъчни декларации, на базата на които се определял размерът на задължението.

Било установено, че Славчев не декларирал пред община Лом притежаваните от него превозни средства, избягвайки плащане на дължими данъци. Размерът на укрития данък от 11 юли 2013-а до края на 2016-а възлиза на 20 720,24 лева.

На 26 април 2014 г. Славчев регистрирал търговско дружество, което се занимавало с различни търговски сделки. От пети ноември 2014 г. до края на годината фирмата придобила 23 автомобила, в това число и едно ремарке. Като собственик на дружеството той отново избегнал плащането на данъчните задължения за тези превозни средства, укривайки още 4306,56 лева данъци.

Разпитаният Славчев не се признава за виновен и заявява, че нищо не дължи на държавата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини