Отидете към основна версия

4 353 5

Прокуратурата: Чочо не е убит

  • мирослава николова-
  • перник-
  • чочо

Напролет търсят въжето, с което е удушена Мирослава

Стойчо Стоев-Чочо не е убит. Това е установила прокурорската проверка по случая, съобщи БНР.  Самоубийството на Чочо пред погледа на полицията постави редица въпроси за професионализма на правоохранителната система. Версиите за смъртта на Чочо се сменяха  неколкократно.

В деня, в който призна за отвличането и убийството на  18-годишната Мирослава Николова от Перник и разказа подробности пред следователите, Стоев се простреля смъртоносно по време на оглед на жилището му. Това стана в присъствието на антимафиоти от ГДБОП. Прокуратурата трябваше да установи дали това наистина е самоубийство.

Натривките от ръцете на служителите на МВР, които са били с Чочо в дома му, не са показали наличие на барут. Разследващите коментират, че с този извод тяхната работа в този аспект е приключена.

Анализът на поведението на антимафиотите и полицаите може да е обект на професионална оценка или дисциплинарна процедура, но не и на прокурорска проверка, смята държавното обвинение.

От екипа, който работи по случая "Мирослава" се притесняват за доказателствата по делото след самоубийството на Стоев.

Въжето, с което е била удушена Мирослава и чието място е посочил Стоев преди смъртта си, все още не е открито, заради лошите метеорологични условия. Очаква се, когато се подобрят те, търсенето на уликата да бъде възобновено и след намирането й да бъде приложена като доказателство по делото.

Човекът, на чийто разказ се крепи цялата история за отвличането и убийството на Мирослава - Стойчо Стоев - Чочо, не е разпитван пред съдия. На практика това означава, че показанията му срещу другия участник в убийството Марио Любенов - Заека, сочен от Чочо за физическия убиец на момичето, нямат стойност.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, при положение че Стоев е починал, защитата на  Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в процеса срещу него. Това каза главния прокурор на Перник Пламен Найденов.

„Марио не е разпитван пред съдия, а само пред следовател. До неговото обвинение стигнахме не само по твърденията на Стойчо. Има и други доказателства, които са достатъчни да му бъде повдигнато обвинение“, допълни Найденов.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини