Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 18:05 5 962 7

Променят Закона за оръжията заради самоубийството на Чочо

  • красимир ципов-
  • закон за оръжията-
  • стойчо стоев-
  • мирослава николова
Променят Закона за оръжията заради самоубийството на Чочо - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия обмисля възможността за промени в Закона за оръжията. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и председател на временната анкетна комисия за полицейското насилие Красимир Ципов.

„Ние ще направим необходимите изводи и евентуално дори бихме предложили промени в Закона за оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия“, заяви Ципов. Той обаче засега отказва да каже какви ще са промените.

Ципов посочи единствено, че 2003 г. при действието на стария закон „беше поставен въпросът за това дали на лица, които имат криминална регистрация трябва им да се отнема даденото оръжие със съответното разрешение“. „Бихме могли да мислим в тази посока и да проведем дискусия по този въпрос“, изтъкна той.

Днес в комисията бяха изслушани служители на ГДБОП и Охранителна полиция за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. Единият от убийците й – Стойчо Стоев – Чочо, се самоуби със собствено оръжие при повторен оглед на апартамента му в присъствието на полицаи.

От обясненията на служителите на ГДБОП и Охранителна полиция стана ясно, че Стоев през годините имал по различно време 5 разрешителни да си купи оръжие. Така той по различно време се е сдобивал с 2 карабини, една ловна пушка и два пистолета – единият от тях този, с който се е самоубил.

От извършената проверка и изготвената справка те правят извод, че Стойчо отговарял на изискванията на закона за оръжие. Не е осъществяван обаче контрол, след като е издадено разрешителното за оръжие.

На 19 декември 2003 г. той се сдобива с първо разрешение за купуване на "Берета" с цел самоотбрана, второто е на 31 август 2005 за купуване на ловна пушка. На 25 февруари 2008 получава разрешение за пистолет за спортни цели. През март 2008 г. първият пистолет "Берета" е продаден. На 16 ноември 2010 г. е продал и пушката. Останали са му две оръжия - "Глог" и карабина – ловния вариант на автомат Калашников.

Валентин Димитров, директор на ОД МВР Перник каза, че първото искане да купи пистолет Стойчо подава много по-рано, но то не е удовлетворено, тъй като срещу него имало досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда. То е прекратено от прокурора, тъй като не е доказано. Едва след това получава разрешение.

Имал и обвинение за палеж на кола. Задържан е – и тогава са му отнети оръжията. Съдът го оправдава. Стойчо прави всичко, което е необходимо, за да му се заличи полицейската регистрация. През 2010 г. е заличена абсолютно всякаква информация за него и той не се води криминално проявен. Към момента на самоубийството и двете оръжия са законно притежавани.

Спазени са всички изисквания, за да му се даде оръжие има и протокол за утвърждаване на мястото, където е съхранявано, каза Димитров. Попитан дали има данни за това Стойчо да е бил в близки отношения с директора на полицейското управление, отговори: "Не съм установил да имат някакви близки отношение", каза той. Димитров няма информация, че има отпечатък на трето лице.

След заседанието на комисията председателят й Красимир Ципове каза, че и служителите на МВР са признали, че е имало пропуски при конвоирането на Стойчо и охраната не е била на съответното ниво. Зам.-шефът на ГДБОП Валентин Цоновски, сподели, че оценява действията на служителите на ГДБОП като пропуск по отношение на разследването и допускането на самоубийството.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слуга на Тошо тиквата

    0 0 Отговор
    Изобщо за какво е необходимо да се раздават оръжия бе?
  • 2 стар бук

    0 0 Отговор
    Нашите полицаи са големи професионалиси.Те грешки не правят.Всичко е въпрос на тактика.Само не ми е ясно обвиняемият ако не беше се самоубил,а беше очистил полицаите какво щяха да обесняват на хората.Че са загинали геройски? Пълни аматьори.

    Коментиран от #3

  • 3 Maurice

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "стар бук":

    @2 До някъде си прав,но не съвсем! В днешно време на полицаите не им дават да пипнат задържаните,защото веднага започват жалби и т.н.,а като имат някой лев и знаят на кой да си платят,полицейската работа се обезмисля. Все пак този образ е влязъл в тоалетната по нужда.Ако бяха му отказали, тогава пак щеше да има писания от типа че е имало полицейско насилие,били са го и се е напикал от страх,не са постъпили хуманно........... Съгласете се,няма как един престъпник извършил убийство да ТРЯБВА да бъде третиран хуманно!!!Такива елементи трябва да бъдат спуквани от бой от полицаите,а после зад решетките да станат госпожи.Вече започвам да се замислям полицай ли да съм или престъпник...
  • 4 стар бук

    1 0 Отговор
    Хубаво ама невярвам това да са им били съображенията.Не е ли трябвало поне да погледнат къде влиза.Ако беше ги подпукал незнам кой щеше да се напикае.Тръгнали да правят таблото.Като нестават за полицаи да стават електричари.
  • 5 джеки

    1 0 Отговор
    За да има оправия в тая държава --трябва дасе продават оръжията свободно.Просто трябва да има прочистване.Тогава няма да останем седем милиона,а 3-4,но буклуците тогава няма и да ги има и ще цъфтим чак тогава.
  • 6 Достоевски

    0 0 Отговор
    Според мен полицаите са си свършили чудесно работата - самоубили са го за да прикрият нещо или някого.
  • 7 Стрелеца

    0 0 Отговор
    ----Чудя се ,какви промени и защо е нужно да се правят с законът за оръжията и боеприпасите! Предполагам ,че не го правите само да отчитате дейност,защото то и така ще бъде,а именно няма смисъл от промени поради простата причина ,че в цял свят и най вече в къде къде по развити и цивилизовани държави от БГ има случай на изтрещяване и самоубийства ! Ако нямаше законен ,то щеше да се гръмне с незаконен ,та все тая,само където усложнявате нещата!