Last news in Fakti

20 Януари, 2012 14:32 2 348 0

Чочо разпитван без съдия, показанията му нямат стойност

  • стойчо стоев-
  • марио-
  • мирослава николова-
  • перник

Марио е единственият обвинен за убийстовото, чака се психиатричната му експертиза

Чочо разпитван без съдия, показанията му нямат стойност - 1
Снимка: БГНЕС

Човекът, на чийто разказ се крепи цялата история за отвличането и убийството на Мирослава - Стойчо Стоев - Чочо, не е разпитван пред съдия. На практика това означава, че показанията му срещу другия участник в убийството Марио Любенов - Заека, сочен от Чочо за физическия убиец на момичето, нямат стойност.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, при положение че Стоев е починал, защитата на Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в процеса срещу него. Това каза главния прокурор на Перник днес Пламен Найденов.

„Марио не е разпитван пред съдия, а само пред следовател. До неговото обвинение стигнахме не само по твърденията на Стойчо. Има и други доказателства, които са достатъчни да му бъде повдигнато обвинение“, допълни Найденов.

Убийството на Мирослава

Според показанията на Стоев убийците на Мирослава са двама – самият той и Марио Любенов – Заека. Първоначално бе съобщено, че Стойчо е убиецът на Мирослава, след това версията се смени и бе заявено, че Заека е отнел живота на момичето.

Началният замисъл бил да отвлекат момичето, но решават и да я убият. Така смъртната й присъда била подготвена още от самото отвличане.

Първото обаждане в полицията, че Мирослава е отвлечена е получено на 7 ноември в 21:49 ч. и е изпратено от сестрата на Елеонора. Това става след тренировка на Мирослава по таекуон-до. Елеонора получава обаждане по телефона от сестра си, след което получава и смс.

Указанията са близките на Мирослава да отидат на картинг пистата, намираща се в близост до спортната зала „Дружба“, където тренирала тийнейджърката. Там бил поставен лист хартия с указания да бъдат осигурени 250 000 евро в банкноти по 50 евро.

В указанията пишело близките на Мирослава да не търсят съдействие от полицията, в противен случай детето им ще бъде върнато на части. Това съобщиха от пернишката прокуратура.

Два дни след отвличането се получава телефонно обаждане с преправен мъжки глас, който казва парите да бъдат готови до петък. В петък обаче не се получило последващо обаждане. Парите трябвало да се подсигурят от Борислав Чолев - млад наследник на богатство, гадже на сестрата на Мирослава - Елеонора.

От прокуратурата отказват да кажат дали Чолев се е съгласил да даде парите, но потвърдиха, че семейството на Елеонора ги е поискало от него. Обстоятелствата показват, че той впоследствие се е разделил с Елеонора.

Полицията започнала да разпитва криминалния контингент в града, който се занимава с подобни отвличания. Сред тях бил и Чочо. Според прокуратурата той си признал, че заедно с Марио замислили отвличането и убийството.

Прокурор Найденов разясни каква е връзката между Марио Любенов и Стойчо Стоев. Двамата ходели в един и същи фитнес в Перник. Освен това Марио бил съученик на Борислав, а Стойчо – негов шофьор.

Последната версия за смъртта на Чочо

Стойчо Стоев беше задържан на 11 януари. Именно той разказал на полицаите за убийството на Мирослава. Благодарение на неговите показания, на 12 януари беше открит трупът на момичето. В същия ден обаче, при повторен оглед на апартамента му, Чочо се самоуби пред петима служители на МВР със собствен пистолет.

Самоубийството на Стойчо Стоев – Чочо пред погледа на полицията постави редица въпроси за професионализма на правоохранителната система. Версиите за смъртта на Чочо се сменяха  неколкократно.

Сега прокурор Пламен Найденов даде някакви подробности около случая. Най-напред, той отново отрече  да е присъствал на самоубийството. Каза, че на място е имало повече от двама служители на ГДБОП и отхвърли твърдението, че в апартамента лично е присъствал и шефът на отдел „Терор” в дирекцията  Валентин Цоновски.

Прокурорът заяви, че Чочо се е прострелял със законно притежаван пистолет „Глог”, който е бил укрит в килера на жилището.  Първоначално МВР твърдеше, че оръжието е било в тоалетната.

Когато полицаите водят Стойчо в апартамента му, той е с белезници, вързани отпред. Собственоръчно отключва жилището и спира алармата.  Сирената обаче се активира и не спира да работи дори след като полицаите прекъснали тока.

Тогава вързаният с белезници Стойчо взел стол, качил се на него и лично отрязал кабелите, стана ясно от думите на прокурора. След това се отправил към килера, където се е застрелял.

Пламен Найденов не коментира дали елитните служители на реда са нарушили инструкцията за конвоиране. Дебело подчерта, че Стойчо е бил с белезници в качеството си на свидетел, но е предстояло да му бъде повдигнато обвинение. По този Найденов опита да избегне обвиненията, че МВР и прокуратурата правят защитени свидетели от явни престъпници.

Шизофренията на Марио Заека

Единственият обвинен засега за убийството на Мирослава - Марио Любенов – Заека, може да се окаже шизофреник, което означава, че няма да може да бъде изправен пред съда. Днес на открито заседание пернишкият съд реши да удължи срока за изследване на шизофренията на Марио с 20 дни. Това ще стане по делото за обвинение във фалшифициране на пари.

Пред съда началникът на отделението „Съдебна психиатрия“ в „Св. Наум“ д-р Петър Маринов заяви, че е необходимо изготвяне на комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, с която да се огледат всички детайли на психологичното и психиатричното състояние на Марио Любенов. Той има две диагнози, които са различни, и трябва да видим основанията за това, както и заболяванията дали са валидни сега, или са били само за момента, каза Маринов.

Адвокатите на Любенов твърдят, че той не симулира и наистина е болен от шизофрения. По данни на близките на Марио, той е бил бит в полицията. Инспектори са го хванали на 11 януари вечерта, а на 12-ти го връщат бит, твърдят още адвокатите му.

Майката на Марио Любенов бе днес в пернишкия съд. Единственото, което каза бе, че в деня, в който е извършено убийството на Мирослава, Марио си е бил вкъщи. „Синът ми не е наред, оставете ме намира“, каза още, предаде сайта zaPernik.com.

По-късно днес друг състав на Окръжния съд на Перник остави Марио Любенов за постоянно в ареста. Според съдиите има вероятност, ако Любенов остане на свобода, да се укрие или да извърши ново престъпление. Освен това според тях има обосновано предположение за авторството на Любенов по повдигнатите му обвинения.

Съдебният състав прие и основните доказателства по делото – показанията на мъртвия вече Стойчо Стоев - Чочо дадени на 12 януари.

Прокуратурата представи пред съда протокол от разпит на защитен свидетел, според които диагнозата на обвиняемия - параноидна шизофрения е издадена, за да обслужи инсцениран от Марио грабеж, станал на 12 януари 2009 година.

Мярката не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд. Съдът даде указание определението да бъде съобразено с определение на друг състав от Пернишкия окръжен съд от днес, с което Марио Любенов трябва да бъде настанен за изследване в болницата „Св. Наум“.

Трети заподозрян?

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов отказа да коментира дали има трети заподозрян във връзка с убийството на Мирослава, каквато неофициална информация се появи в медиите.  В кулоарите на парламента вицепремиерът допълни, че се надява всичко, свързано с начина, по който е умъртвено момичето, ще бъде доказано в съдебния процес.

„В момента колегите продължават процесуално-следствените действия и разследването, което е в началния етап след откриването на Мирослава“, каза още Цветан Цветанов.

Полицията проверява възможна съпричастност към зверското убийство на 17-годишната Мирослава Николова от Перник и на трети човек, съобщи по-рано БНТ. По информация на медията той е бизнес съдружник на самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо.

Още преди седмица се появи версия, че в случая има замесен трети човек, но разследващите отрекоха информацията. 43-годишният Красимир Петров - Полицая е бивше ченге и приятел на Чочо. През 2008 година двамата са разследвани за друго отвличане и побой.

Прокурор Пламен Найденов заяви, че Красимир Петров е бил разпитван като свидетел, но засега обвинения на друг освен на Заека няма да се повдига.

Краси Полицая е работил като патрул в столичното 6-то Районно преди десет години, откъдето идва прякорът му. След като е напуснал полицията Красимир става шофьор на перничанина Фьодор Фьодоров – Федята, при когото като охрана е работил Стойчо Стоев.

Адвокатът на Марио Любенов Диана Ангелова съобщи, че върху писмо, изпратено до семейството на убитата Мирослава Николова от Перник, има отпечатъци на трети човек, който не е разпитван. Адвокатката обясни, че експертизата е установила на кого са отпечатъците, но те не са на Марио, не са и на Стойчо. Ангелова мисли, че не са и на Красимир Петров - Полицая.

Адвокат Ангелова каза пред съда, че за нея лицето, което е извършило престъплението, е друго и то може би ще остане скрито, ако не се продължи разследването и общественото мнение се задоволи със задържането на един невинен, според нея, човек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА