Отидете към основна версия

1 658 21

От 40 задържани на протеста, 34 са с обвинения

  • задържани-
  • протест-
  • обвинения

Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмет

Снимка: БГНЕС

Общо 40 са задържаните лица на вчерашния протест в София, от тях трима са осъждани, съобщиха от Софийска районна прокуратура. 34 лица са привлечени към наказателна отговорност.

„Във връзка с извършени на територията на гр. София на 02.09.2020 г. противоправни деяния, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура до 15,30 часа на днешния ден са образувани 24 бързи производства и едно досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. По тях със заповед по реда на ЗМВР са задържани общо 40 лица, като три от тях са осъждани“, се казва в информацията на прокуратурата.

„34 лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления от общ характер. От тях за извършени престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, са привлечени 30 лица.

Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред.

Три лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления по чл. 131, ал. 2 т. 4, вр. с чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - причиняване на телесна повреда на полицейски служител, като на едно от тях е повдигнато и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост.

Едно лице е привлечено освен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, и за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – отправяне на закани с убийство“.

Към 15,30 ч. днес 24 души са задържани за срок от 72 часа, в следващите дни ще бъдат изготвени и внесени искания до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки един от тях. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“.

Спрямо 14 лица са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, като материалите са внесени в СРС.

Активните действия по разследване продължават под ръководството и надзора на СРП.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини