Last news in Fakti

3 Септември, 2020 19:14 1 653 21

От 40 задържани на протеста, 34 са с обвинения

  • задържани-
  • протест-
  • обвинения

Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмет

От 40 задържани на протеста, 34 са с обвинения - 1
Снимка: БГНЕС

Общо 40 са задържаните лица на вчерашния протест в София, от тях трима са осъждани, съобщиха от Софийска районна прокуратура. 34 лица са привлечени към наказателна отговорност.

„Във връзка с извършени на територията на гр. София на 02.09.2020 г. противоправни деяния, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура до 15,30 часа на днешния ден са образувани 24 бързи производства и едно досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. По тях със заповед по реда на ЗМВР са задържани общо 40 лица, като три от тях са осъждани“, се казва в информацията на прокуратурата.

„34 лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления от общ характер. От тях за извършени престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, са привлечени 30 лица.

Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред.

Три лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления по чл. 131, ал. 2 т. 4, вр. с чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - причиняване на телесна повреда на полицейски служител, като на едно от тях е повдигнато и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост.

Едно лице е привлечено освен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, и за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – отправяне на закани с убийство“.

Към 15,30 ч. днес 24 души са задържани за срок от 72 часа, в следващите дни ще бъдат изготвени и внесени искания до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки един от тях. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“.

Спрямо 14 лица са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, като материалите са внесени в СРС.

Активните действия по разследване продължават под ръководството и надзора на СРП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацко

    20 3 Отговор
    За шкафа с пачките обвинение кога
  • 2 Така де

    12 8 Отговор
    Хайде сега да кажат и кой им е платил и кой ги е завел на площада!
    И ще стане интересно!
  • 3 бития бит .......

    14 3 Отговор
    И с какво ги доказаха полицаите тия обвинения , или само на "честна дума"?

    Коментиран от #4

  • 4 а стига бе

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "бития бит .......":

    Тъп ли си или на тъп се правиш!
    Малко ли камери има!
    И пак малко са арестували!

    Коментиран от #10

  • 5 ха ха ха

    4 7 Отговор
    Трябваше повече келеши да приберат
  • 6 Васил Божков

    4 9 Отговор
    Ясно. Имам 34 изгубени наемника. Ще ги заместя с други
    Поздрави. Васил Божков

    Коментиран от #8

  • 7 Крис51

    7 1 Отговор
    Според други информации са задържани към 200 души. А тази "изключителна дързост" трябва да се докаже в съда. Има предостатъчно видеа в нета на нападнати в гръб и изнесени от жандармите хора. Да видим какво ще реши може би единствената не толкова проядена от корупция институция в България - съдът.
  • 8 Олигофрен

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Васил Божков":

    Тия ги прати баце
  • 9 Грейс

    3 2 Отговор
    За ковид няма ли да ги тестват, а полицаите? Поне ще получим картина на "разпространение" на вируса при неспазване на дистанция или не искате, че ще се разконспирира завера та "пандемията"
  • 10 от маймунарника

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "а стига бе":

    Като падне борисов ще арестуваме тебе , за да станат по вече.
  • 11 Интересното е, че...

    1 0 Отговор
    Със сила не може да се победи полицията (поне не и, без да бъдат почернени семейства и от двете страни). "Чл. 86 (6) Забранява се използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни деца и бременни жени. Забраната НЕ СЕ ОТНАСЯ за случаите на масови безредици, когато са изчерпани всички други средства." , т.е. отвързани са им ръцете да бият всичко живо с две думи!!! ОБАЧЕ има и нещо друго: "Чл. 86 (7) Забранява се използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго." Не пише, дали това важи за случаите на масови безредици, но ми се струва, че описва точно случая от видеото с нападнатите в гръб протестиращи. Помощните средства са описани в Чл. 85 (3), като е оставена "вратичка" в закона, понеже не е уточнено, какво се има предвид под "прибори".
  • 12 Интересното е, че...

    1 2 Отговор
    Бъде ли провокирана полицията, особено с физическа сила, "битката" се губи. Защото в такива ситуации полицията "плува в свои води" - не само законово, но и защото са "тренирани"/подготвени да реагират в такива случаи. Това е същността на професията им.
  • 13 Интересно

    1 1 Отговор
    Сред задържаните за "изключителната дързост" е и учен от БАН, заместник-директор на Природонаучния музей. Браво, полицаи! Показахте истинското си лице пред целия свят с цялото му мракобесие и безчовечност.
  • 14 Погнуса от мвр

    1 0 Отговор
    мвр са подиспълнители на Мафията!
  • 15 Дедо поп

    1 2 Отговор
    ЩОМ ХВЪРЛЯНЛТ БОБМИ,ЯЙЦА,БУТИЛКИЫКАМЪНИ И ДРУГИ ПРЕДМЕТИ,ЗНАМИ ШЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ ПОСРЕДСТВИЯТА (НАЛИ СА МЪЖЕ )В ИНТЕРНЕТ ФОРУМИТЕ,А ТАМ ХВЪРЛЯТ И БЯГАТ КАТО МИШОЦИ И ПОСЛУ МИ РЕВАТ КАК ПОЛИЦИЯТА БИЕЛА. СРЕД ЗАДЪРЖАНИТЕ ИМАЛО УЧЕН ОТ БАН,И АЗ ПИТАМ ТОЗИ УЧЕН ОТ БАН КАКВА РАБОНА ИМА ТАМ ПРИ ЛУМПЕНИТЕ.ИМА ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА КОЯТО КАЗВА, "КАКМОТО СИ НАДРОБИШ,ТОВА ЩЕ СИ СЪРБАШ". И ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЛОШО ВИДЯЛО,АМА НАЛИ ТРЯБВА СА СЕ ПОКАЖЕМ КАТО МЪЖЕ,И СЕГА РЕВ ВЪВ ФЕЙСБУК И ДРУГИТЕ ИНТЕРНЕТ ФОРУМИ,СЛЕД КАТО МОЖЕШ ДА ХВЪРЛЯШ ТАКИВА ПРЕДМЕТИ СРЕЩУ ЖИВИ ХОРА С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ ДА НАРАНИШ ИЛИ УБИЕШ НЯКОГО,ТРЯБВА ДА СИ НАЯСНО ,ЧЕ ЩЕ ЯДЕШ БОЙ.
  • 16 Дедо поп

    0 1 Отговор
    ЩОМ ХВЪРЛЯНЛТ БОБМИ,ЯЙЦА,БУТИЛКИЫКАМЪНИ И ДРУГИ ПРЕДМЕТИ,ЗНАМИ ШЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ ПОСРЕДСТВИЯТА (НАЛИ СА МЪЖЕ )В ИНТЕРНЕТ ФОРУМИТЕ,А ТАМ ХВЪРЛЯТ И БЯГАТ КАТО МИШОЦИ И ПОСЛУ МИ РЕВАТ КАК ПОЛИЦИЯТА БИЕЛА. СРЕД ЗАДЪРЖАНИТЕ ИМАЛО УЧЕН ОТ БАН,И АЗ ПИТАМ ТОЗИ УЧЕН ОТ БАН КАКВА РАБОНА ИМА ТАМ ПРИ ЛУМПЕНИТЕ.ИМА ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА КОЯТО КАЗВА, "КАКМОТО СИ НАДРОБИШ,ТОВА ЩЕ СИ СЪРБАШ". И ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЛОШО ВИДЯЛО,АМА НАЛИ ТРЯБВА СА СЕ ПОКАЖЕМ КАТО МЪЖЕ,И СЕГА РЕВ ВЪВ ФЕЙСБУК И ДРУГИТЕ ИНТЕРНЕТ ФОРУМИ,СЛЕД КАТО МОЖЕШ ДА ХВЪРЛЯШ ТАКИВА ПРЕДМЕТИ СРЕЩУ ЖИВИ ХОРА С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ ДА НАРАНИШ ИЛИ УБИЕШ НЯКОГО,ТРЯБВА ДА СИ НАЯСНО ,ЧЕ ЩЕ ЯДЕШ БОЙ.
  • 17 Георги

    0 0 Отговор
    Полицаите са еничари слуги на мафията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дедо поп

    0 0 Отговор
    Всички сте чеда божий недейте така тази злоба ще ви погуби. Може и от полицайте да има виновни,но не всички са такива също както и гражданите. Във всяко стадо си има мърша.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бошкофф

    0 0 Отговор
    АЗ ИСКАМ ОСТАВКАТА НА ПАПАТА - ПЛАЩАМ ПО 5 ЛЕВА НА КЛАКьОР!!! ЩЕ ВИ ВОДЯ ВЪВ ВАТИКАНА - НАСАМ НАРОДЕ ОЛЮСКАН!!!