Отидете към основна версия

3 728 21

Митничар е сред задържаните за 400-те килограма хероин във Варна

  • варна-
  • хероин-
  • агенция митници

Задържани са двама мъже, хероинът е идвал от Ислямска република Иран

Кадър: Агенция "Митници"

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже, съобщиха от Агенция "Митници".

Двамата мъже са на 35 години и на 45 години. Мъжете са задържани за пренасяне на наркотични вещества и/или техни аналози през границата на страната.

Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

По случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество. С помощ на служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна са събрани доказателства, че в контрабандата са участвали собственикът на дружеството вносител на стоката (мъж на 35 г.) и служител от митнически пункт (мъж на 45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.

Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини