Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 14:05 3 721 21

Митничар е сред задържаните за 400-те килограма хероин във Варна

  • варна-
  • хероин-
  • агенция митници

Задържани са двама мъже, хероинът е идвал от Ислямска република Иран

Митничар е сред задържаните за 400-те килограма хероин във Варна - 1
Кадър: Агенция "Митници"

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже, съобщиха от Агенция "Митници".

Двамата мъже са на 35 години и на 45 години. Мъжете са задържани за пренасяне на наркотични вещества и/или техни аналози през границата на страната.

Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

По случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество. С помощ на служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна са събрани доказателства, че в контрабандата са участвали собственикът на дружеството вносител на стоката (мъж на 35 г.) и служител от митнически пункт (мъж на 45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.

Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 5 Отговор
    ЦРУ е спипало пратка от Иран,а Каскета се пъчи.
  • 2 Вероятно

    29 4 Отговор
    Ще получат 3 г условна. Но присъдата от собствениците на наркотика е тази, от която трябва да се притесняват. Български митничар замесен в контрабанда? Не може да бъде!

    Коментиран от #13

  • 3 Румен

    24 2 Отговор
    А такааааа. Студенския град има нужда, а и празните чекмеджета чакат
  • 4 Дельо Хайдутин

    27 6 Отговор
    Американците не допускат Иран да ги сече в Европа.Имат монопол.
  • 5 Каскетурта

    26 4 Отговор
    Предизборно ги хващаме , иначе са на свободно преминаване

    Коментиран от #7

  • 6 ТаУмВзе

    21 4 Отговор
    До 2 дни тия 400 кила стигат за където са. Всичко друго са глупости на каскета и компания шебеци.
  • 7 Херо Мусака

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Каскетурта":

    От Иран никога!!!
  • 8 Андрешко

    13 2 Отговор
    Пратката може да е от Иран , ама наркотиците къде са ги сложили е божа работа.
  • 9 А какво

    18 2 Отговор
    стана със задържаните над 60 кг кокаин във Варна , транспортирани с кораб , пътуващ от Суринам (рай на офшорките) за Нидерландия?
  • 10 hmhmhm

    14 1 Отговор
    Ни можи да бъди! Нашите само със суха пара боравят!
  • 11 ne sluchaen3553

    4 1 Отговор
    А сега с какво да покривам?????????????
  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    17 3 Отговор
    Има ли някой който да вярва , че сега 400кг наркотик ще бъде изгорен в пещите⁉️

    Коментиран от #15

  • 13 4949

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вероятно":

    За такова голямо количество наркотик- 3 год., същото е и за откраднати 2 шоколада или 2 дрехи от магазин. Едни и същи наказания за дребни деяния и за стотици килограми наркотик.
  • 14 Кочо

    8 9 Отговор
    Язък, помощта на черепа не стигна до хората на пингвин с юмручето
  • 15 4949

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ще започнем да чуваме всеки ден за заловени дрогирани шофьори с намерена в тях 0,07 кг наркотична маса, но никога няма да ни съобщят как и от кого е набавено веществото.
  • 16 Addison

    6 2 Отговор
    Момчета който иска евтина дрога да минава през дружба 1 бл 158 вх. А ет6 ап16 пласьор преслава вукова/преска/. Работи се24/7.осигурен е 100%чадър да не се притеснявате.
  • 17 Рашку

    2 0 Отговор
    Като го навали дъжда този наркотик, и помен няма да има от него. Вие какво си помислихте....
  • 18 бохор банкянски

    5 1 Отговор
    горките тимаджии олекнаха с 400 кила стока аве тия не са хора как може така да правят проверки на наште хора
  • 19 ПРОВАЛЕНАТА

    2 0 Отговор
    ОПЕРАЦИЯ ДУБАЙСКО ЛЯТО, ПЪЛЕН ПРОВАЛ, СЕГА НЯКОЙ ЩЕ ИЗГЪМИ, КОЙ ЩЕ ВРЪЩА ПАРОЦИТЕ.
  • 20 ПРЕСТЪПНИЦИ

    2 1 Отговор
    ТО БЕЗ МИТНИЧАР , ХЕРОИН НЕ ВЛИЗА , АМА ЧЕ БАШ ПЪК ТОЙ ДА Е ВИНОВЕН И ДРУГ ДА НЯМА , ТОВА Е ЛЪЖА ОТ НАЙ - ВИСОКО ГЕРБАВО ЕСТЕСТВО !
  • 21 ЛЪЖАТ НИ

    3 0 Отговор
    ХЕРОИНА ГО НАМЕРИХМЕ , СЕГА КЪДЕ ДА ГО ПРОДАДЕМЕ БЕЗ ДА НИ УСЕТЯТ , НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГО ИЗГОРИМЕ , ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВАТ САМО ПЛИКЧЕТА И БРАШНО !