Отидете към основна версия

3 291 13

Осъдиха лекарка от Русе за фалшива операция на 16-годишно момиче

  • лекарка-
  • фалшива операция-
  • русе

Присъдата е лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок

Лекарка от Русе получи присъда лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок за извършена само по документи операция, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Освен това А. И. трябва да заплати на НЗОК 2200 лв., както и разноските по делото в общ размер почти 10 000 лв. Присъдата е на Районен съд – Русе и е потвърдена от тричленен състав на Окръжен съд – Русе. С нея А. И. е призната за виновна в съставяне на документ с невярно съдържание – оперативен протокол, в който удостоверила, че на пациентката Ш. А. е била извършена фасциотомия, без такава операция да е била извършена.

Д-р А. И. работела в УМБАЛ „Медика – Русе“ като „лекар хирургия“. На преглед при нея отишло 16-годишно момиче, заедно с майка си. Оплакванията били
за нестихващи от 3 дни болки в лява коремна половина. Момичето било прието в Спешно отделение, а малко по-късно след преглед от А.И., то е прехвърлено в Хирургично отделение. От скенера се установило, че са налице „яйчници с горнограничен размер, с данни за овариални кисти, ивицеста структура и повишена плътност на подкожна мазнина в предна стена на ниво малък таз, вероятно с възпалителен характер“. Пациентката била включена на система с венозно вливане на глюкоза и антибиотик, а на мястото на подутината в долната лява част на корема била залепена напоена с риванол марля.

Същата вечер докторката съставя документ с невярно съдържание - оперативен протокол, в който е написала, че е извършила оперативна интервенция в интервала от 23,00 ч. до 23,50 ч. на Ш. А. по клинична пътека 198. Така УМБАЛ „Медика – Русе“ получила 2200 лв. без основание.

Два месеца по-късно момичето отново получило остри болки в същата област и отишло в УМБАЛ „Канев“. Там консултативна лекарска комисия е констатирала, че не ѝ е била извършвана посочената в епикризата операция на 07.06.2018г. Сигнализирани били всички контролни органи, а д-р А. И. е предадена на съд.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.

Свързани новини