Last news in Fakti

28 Юни, 2023 20:50 3 266 13

Осъдиха лекарка от Русе за фалшива операция на 16-годишно момиче

  • лекарка-
  • фалшива операция-
  • русе

Присъдата е лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок

Осъдиха лекарка от Русе за фалшива операция на 16-годишно момиче - 1

Лекарка от Русе получи присъда лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок за извършена само по документи операция, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Освен това А. И. трябва да заплати на НЗОК 2200 лв., както и разноските по делото в общ размер почти 10 000 лв. Присъдата е на Районен съд – Русе и е потвърдена от тричленен състав на Окръжен съд – Русе. С нея А. И. е призната за виновна в съставяне на документ с невярно съдържание – оперативен протокол, в който удостоверила, че на пациентката Ш. А. е била извършена фасциотомия, без такава операция да е била извършена.

Д-р А. И. работела в УМБАЛ „Медика – Русе“ като „лекар хирургия“. На преглед при нея отишло 16-годишно момиче, заедно с майка си. Оплакванията били
за нестихващи от 3 дни болки в лява коремна половина. Момичето било прието в Спешно отделение, а малко по-късно след преглед от А.И., то е прехвърлено в Хирургично отделение. От скенера се установило, че са налице „яйчници с горнограничен размер, с данни за овариални кисти, ивицеста структура и повишена плътност на подкожна мазнина в предна стена на ниво малък таз, вероятно с възпалителен характер“. Пациентката била включена на система с венозно вливане на глюкоза и антибиотик, а на мястото на подутината в долната лява част на корема била залепена напоена с риванол марля.

Същата вечер докторката съставя документ с невярно съдържание - оперативен протокол, в който е написала, че е извършила оперативна интервенция в интервала от 23,00 ч. до 23,50 ч. на Ш. А. по клинична пътека 198. Така УМБАЛ „Медика – Русе“ получила 2200 лв. без основание.

Два месеца по-късно момичето отново получило остри болки в същата област и отишло в УМБАЛ „Канев“. Там консултативна лекарска комисия е констатирала, че не ѝ е била извършвана посочената в епикризата операция на 07.06.2018г. Сигнализирани били всички контролни органи, а д-р А. И. е предадена на съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За първи път чувам

    38 1 Отговор
    доктор да понесе наказание.

    Коментиран от #5

  • 2 обективен

    38 0 Отговор
    Терминът -изпитателен срок , незабавно да изчезне от съда , и всеки да си лежи за золума
  • 3 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    29 0 Отговор
    И това доживяхме да видим! Гарван да извади на гарвана окото! Обаче орела пак е бил снизходителен! Не му се ядяло мърша изглежда! А аз се заклевам че тази ветиринарка го прави за първи път! Ако лъжа целия парламент да пукне! Заклех се!
  • 4 Мнение

    27 1 Отговор
    Вероятно това е практика в тази болница, няма как това надписване да не е станало с участието и на други от персонала. По вероятно е директора ( собственик) да се е разбрал с лекарката, тя да опере пешкира, че ще му излезе по евтино.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да сме коректни

    20 1 Отговор
    Като не могат да ги осъдят за реални операции,след които пациентите умират - нека поне ги съдят за измислени....от тях никой не е умрял,нали !!???!!
  • 7 "свободната медиа"

    10 0 Отговор
    Трие коментари, които с нищо не нарушават изискванията, а разкриват истината.Така се чувстват значими. Впрочем купихте ли си тениската?
  • 8 инс

    3 3 Отговор
    Такива са лекарите в герберската болница медика през 2015г. ме прие Р.К и ми каза,че след 2 дни ще ми прави ЯМР но същият ден след 2 часа от настаняването ме смимаха на скенер и ми каза,че имам дискова херния,а то излезе тазобедрена става така,че ходете при Д-Р ХАЛВАДЖИЯН в Плевен 7 години страдах

    Коментиран от #9

  • 9 олелеее

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "инс":

    Дисковите хернии бият в тазобедрените стави ;)
  • 10 КоКазаКо

    8 1 Отговор
    Тя цялата болница е такава. В кардиологията правят коронарография на 99% от пациентите. Пациентите се питат “ти мина ли”, сякаш кръвното ще им мерят.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До къде я докарахме

    3 2 Отговор
    В Америка тази лекарка щеше да е с заплата $ 500 000 брутна годишна заплата, от една болница(без втора работа)
    И нямаше да се нуждае от парите,уискито или бомбоните на никой.

    Коментиран от #13

  • 13 В Америка

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "До къде я докарахме":

    В Америка един обикновен бачкатор взима поне към 4000$ (не че са достатъчни за сериозно лечение, но поне за храна стигат.) А тука накъде с 800 долара на месец.