Отидете към основна версия

1 541 8

Веселин Плачков стана холограмен Левски

  • веселин плачков-
  • васил левски-
  • проект-
  • квадрат 500

Проектът представя възстановка на съдебния процес срещу Васил Левски

Въпреки че превъплъщението му в "Дякон Левски" на Максим Генчев бе по-скоро неуспешно, осем години по-късно Веселин Плачков отново влиза в ролята на Апостола. Видео с холограма на актьора като Васил Левски показва Националната художествена галерия (НХГ) в мултимедийната изложба "Изповедта на Апостола". Откриването е днес, 19 февруари, в "Квадрат 500", съобщава segabg.com.

Проектът представя възстановка на съдебния процес срещу Васил Левски. Той съчетава в себе си модерна технология и известна доза консерватизъм, каза креативният продуцент Иво Милев. "Ние излъчваме от шест различни медии, които са синхронизирани и излъчват едно общо видео, и това е съчетано с холограма", разказа пред БТА той, като допълни, че до този момент не е виждал изпълнение на такава технология в страната.

"Съобразихме се с помещенията, които са много ниски. За такава инсталация трябват високи и хубави помещения, където да бъдеш част от средата. Затова се опитахме този недостатък на помещенията да го превърнем в предимство – все едно хората влизат в една килия, тясна стая, където е разпитът", коментира Иво Милев. По думите му, подходът е по-филмов и разказвателен, което – заедно с минималната употреба на визуални ефекти – е консервативният поглед към проекта.

Освен Веселин Плачков във възстановката участват още актьорите Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев, Бисер Маринов, Никола Додов и др. Сценарист е Нели Димитрова, а режисьор – Димитър Гочев.

"Изложбата се намира в специално обособено помещение, което ще е предназначено за представянето и разговора за Васил Левски за доста продължително време", коментира и директорът на НХГ Ярослава Бубнова.

Холограмното шоу е една от многобройните прояви в София и страната, планирани в памет на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Сред тях са поредица изложби, конференции, ученически конкурс "Аз съм Левски" и др.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини