Отидете към основна версия

1 395 0

Псалтир от 1640 г. е най-скъпата печатна книга в света

  • сащ-
  • книга-
  • търг

Тя е била продадена на търг за $ 14,2 млн.

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Малък псалтир от 1640 г. се превърна в най-скъпата печатна книга в света, съобщава Би Би Си.

Изданието бе продадено на търг в Ню Йорк за рекордната цена от $ 14,2 млн. То се смята за първата печатна книга, появила се на територията на днешните Съединени американски щати.

Тя е била публикувана в Кеймбридж, Масачузетс, от лидерите-пуритани на колонията Бей. Книгата представлява точен английски превод на оригиналните библейски псалми, писани на иврит. Все пак това не е най-скъпата книга в света изобщо. Този рекорд все още се държи от бележника на Леонардо да Винчи, продаден за $ 30,8 млн. през 1994 г.

От аукционната къща "Сотби`с" заявиха, че изданието е било продадено на американския финансист и филантроп Дейвид Рубенщайн, който планира да го дава под наем на библиотеки из цялата страна. Книгата е била продадена от Бостънската южна църква, където Бенджамин Франклин е провел тайните срещи, довели до т.нар. Бостънско чаено парти, с което започва войната на Америка за независимост от Великобритания.

От книгата са били отпечатени 1700 копия. Продаденият екземпляр е едно от 11-те копия, за които се смята, че все още съществуват. Останалите се намират в големи библиотеки или са част от мащабни колекции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини