Необходими продукти:
3 л вода; 1 кг кисело зеле – нарязано на ситно; 2-3 глави лук; 500 г пушен свински врат; 350 г свинска плешка; 1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер; 4 зърна бахар, цели; 2 зърна хвойна; 2 дафинови листа; 1 чаена лъжичка смлян черен пипер; 2 чаени лъжички смлян кимион; 1 чаена лъжичка червен пипер; 35 г сушени гъби; 6 сини сливи; 6 скилидки чесън; Масло или олио.Освен това:
2 по-големи картофа; 100 г пушен бекон; 300 г колбас (по-добре пикантен, ако обичате); 500 мл заквасена сметана.Начин на приготвяне:
Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера. Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле. Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.
В отделен тиган запържете лука в масло или олио, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.
След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето. Оставете отново да се вари за около час.
Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.
Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.
На следващия ден сложете „отлежалото“ зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.
Оставете да се вари за около 30 минути.
След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово. Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде, пише flagman.bg.