Отидете към основна версия

4 053 9

Летящият влак с нов световен рекорд

  • япония-
  • влак-
  • рекорд

Японският влак стрела би досегашния световен рекорд за най-бързо движещ се влак като достигна 590 км/ч. Възможността да се развие подобна скорост се дължи на факта, че се използва т.нар. метод на магнитна левитация (маглев), който позволява да се намали триенето и да се достигне по-голяма енергоефективност. Пътниците се радват на комфортно транспортиране, тъй като липсва типичния за влаковете звук, който издават, движейки се по релси.

Очаква се следващата седмица да бъде достигнат нов рекорд, казват от JR Central – компанията, на която принадлежи този иновативен метод. Тогава може да станем свидетели на достигане на скорост от 600 км/ч.

Министър-председателят на Япония, Шиндзо Абе, възнамерява да рекламира влакът стрела в чужбина. Основен потенциален клиент е САЩ. В Америка дължината на железопътните пътища е огромна, но по-голямата част от мрежата е остаряла. Скоростта, която може да се развива, също не е висока, което се отразява негативно върху икономиката. Калифорния е един от щатовете, който се опитва да осъвремени железопътната си мрежа. Амбицията е да се достигне скорост от 330 км/ч.

Основният конкурент на Япония е Китай. Там вече се движат влакове на принципа на магнитната възглавница. Максималната им скорост е 431 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини