Отидете към основна версия

6 795 1

Хитринки за перфектно тесто от майсторите

  • тесто-
  • пай-
  • бутер-
  • пандишпан

Пандишпан

За перфектно пандишпанено тесто най-важното е да не попада жълтък в сместа, ако се случи - започнете отново да биете други белтъци, като внимателно ги отделите от жълтъка.

Ако захарта в белтъците е добавена твърде рано, те няма да станат на пяна. В този случай ги разбийте на водна баня.

Още няколко съвета - разбърквайте добре съставките, не слагайте прекалено много брашно, не дръжте дълго време тестото отвън, преди да го сложите във фурната, която трябва да е предварително загрята. Печете в умерена фурна.
Не забравяйте да намажете формата внимателно с мазнина и да поръсите отгоре с брашно. За да не се разпада пандишпанът, го нарежете с много остър нож.

Ще ви бъде по-лесно да го отделите от тавата, ако след като го извадите от фурната, го поставите върху мокър парцал. Когато блатът се охлади, той лесно ще се отдели.

Бутер тесто

Ако трохите масло и брашно се слепят, сложете тестото в хладилника и изчакайте маслото да се охлади.

Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно и го поставете за кратко в хладилника.

Ако тестото се разпада, значи течността не е достатъчна. Добавете една чаена лъжичка вода, леко намокрете сухите места.

Ако тестото е сухо и твърдо, ще му нужно повече време за изпичане. Следете времето и внимавайте маслото да не се е разтопи по време на месене.

Основа за чийзкейк

Ако тестото е твърде меко и лепкаво, най-вероятно сте използвали влажна извара. Добавете брашно или грис, за да оправите нещата. Ако тестото се разпада, значи му липсва течност.

Тесто за пай

Ако тестото е прекалено меко, добавете още брашно. Ако тестото се разпада, вероятно няма достатъчно масло или течност или маслото е твърде студено. Маслото трябва да е загрято до стайна температура преди омесите тестото.

Ако пълнежът остане течен, може би температурата на изпичане е била твърде ниска, нямало е достатъчно яйца или е липсвало нишесте в плънката. Когато температурата на изпичане е твърде висока, пълнежът пък може да се свие.

Идеалното рязане на пай става, ако нагреете ножа преди рязане, като го пуснете в гореща вода за 1 минута.
Ако тестото се замеси прекалено бързо и се лепи по ръцете ви, използвайте стъклена бутилка със студена вода вместо точилка. Става перфектно!

Ако сте от хората, които рядко се престрашават да месят тесто и да приготвят печива, следвайте тези съвети и ще се превърнете в царица на печените изделия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини