9 Февруари, 2017 09:23 6 737 1

Хитринки за перфектно тесто от майсторите

  • тесто-
  • пай-
  • бутер-
  • пандишпан
Хитринки за перфектно тесто от майсторите - 1

Пандишпан

За перфектно пандишпанено тесто най-важното е да не попада жълтък в сместа, ако се случи - започнете отново да биете други белтъци, като внимателно ги отделите от жълтъка.

Ако захарта в белтъците е добавена твърде рано, те няма да станат на пяна. В този случай ги разбийте на водна баня.

Още няколко съвета - разбърквайте добре съставките, не слагайте прекалено много брашно, не дръжте дълго време тестото отвън, преди да го сложите във фурната, която трябва да е предварително загрята. Печете в умерена фурна.
Не забравяйте да намажете формата внимателно с мазнина и да поръсите отгоре с брашно. За да не се разпада пандишпанът, го нарежете с много остър нож.

Ще ви бъде по-лесно да го отделите от тавата, ако след като го извадите от фурната, го поставите върху мокър парцал. Когато блатът се охлади, той лесно ще се отдели.

Бутер тесто

Ако трохите масло и брашно се слепят, сложете тестото в хладилника и изчакайте маслото да се охлади.

Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно и го поставете за кратко в хладилника.

Ако тестото се разпада, значи течността не е достатъчна. Добавете една чаена лъжичка вода, леко намокрете сухите места.

Ако тестото е сухо и твърдо, ще му нужно повече време за изпичане. Следете времето и внимавайте маслото да не се е разтопи по време на месене.

Основа за чийзкейк

Ако тестото е твърде меко и лепкаво, най-вероятно сте използвали влажна извара. Добавете брашно или грис, за да оправите нещата. Ако тестото се разпада, значи му липсва течност.

Тесто за пай

Ако тестото е прекалено меко, добавете още брашно. Ако тестото се разпада, вероятно няма достатъчно масло или течност или маслото е твърде студено. Маслото трябва да е загрято до стайна температура преди омесите тестото.

Ако пълнежът остане течен, може би температурата на изпичане е била твърде ниска, нямало е достатъчно яйца или е липсвало нишесте в плънката. Когато температурата на изпичане е твърде висока, пълнежът пък може да се свие.

Идеалното рязане на пай става, ако нагреете ножа преди рязане, като го пуснете в гореща вода за 1 минута.
Ако тестото се замеси прекалено бързо и се лепи по ръцете ви, използвайте стъклена бутилка със студена вода вместо точилка. Става перфектно!

Ако сте от хората, които рядко се престрашават да месят тесто и да приготвят печива, следвайте тези съвети и ще се превърнете в царица на печените изделия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Klav

    0 1 Отговор
    G-ja/G-za Marinova, sled dostata interestni statii ot vasha strana bih vi predlojil noca rubrika s vkusotii sgotveni ot vas samata i vashi 4itateli. Malko sarevnovanie po vazmojnost sa4etano sas snimkov material. Neka videm koi kolko dobre uspiava da kontrolira sebe si v kuhniata i da sazdava vkusni iastia.