Отидете към основна версия

14 056 17

Как отглеждаме неблагодарници

  • либерално-
  • родителство-
  • швеция-
  • невъзпитани
Снимка: Shutterstock

Шведският либерален подход към родителството създаде нация от невъзпитани неблагодарници, твърди в книгата си Дейвид Еберхард, и призовава родителите да възвърнат контрола в семейството.

Дейвид Еберхард, известен психиатър и писател, предупреждава в книгата си „ Как децата превзеха властта”, че шведските родители вече не могат да дисциплинират децата си по никакъв начин, след като през 1979 г. бяха сред първите приели пълна забрана върху шамарите като възпитателно средство.

"Ние живеем в общество, в което някакви експерти твърдят, че децата са достатъчно "компетентни" и следователно те трябва да решават с какво да се хранят, какво да си обличат и кога да си лягат," казва Еберхард.

"Ако имате имате гости за вечеря, децата няма да ви оставят на мира – те вдигат шум и прекъсват разговора, искат да са винаги център на внимание. Но проблемът е, че когато пораснат, свикнали, че всичко е центрирано около тях, преживяват голямо разочарование."

Той посочва растящия брой на ученици, които не посещават училище, в Швеция, както и покачването на нервните разстройства сред децата и все по-лошото представяне на страната в международните ученически състезания, като конкретните резултати от либералното родителство.

За да се излекува проблемът, той предлага връщане към "авторитарното" родителство.

"Няма научни доказателства, че авторитарното възпитание е вредно за децата", каза той. "Можете да поеме командването в семейството. Семейството не е демокрация."

Еберхард води задочна битка срещу влиятелния датски детски психолог Йеспер Джуул, чиято книга от 1995 г. „Вашето компетентно дете” призовава за свалянето на режима на традиционната йерархия в семейството с нейните "разрушителни ценности" на подчинение и конформизъм.

В резултат на това, шведските родители сега трябва да решават дори къде да отидат на почивка съобразно с предпочитанията на децата си.

Еберхард твърди, че заради това прекалено либерално отношение към децата, младите шведи са станали "наистина невъзпитани".

"Те не казват „благодаря”, не отварят вратите и не отстъпват място в метрото на възрастни хора или бременни жени."

Строгото родителство е табу в Швеция, както и идеята да се отмени забраната за посягането на дете, за която той смята, че е наложена "повече заради идеологията, отколкото поради научни доказателства".

Въпросът как да възпитаваме децата си, така че родители и учители да запазят авторитета си, без това да вреди на децата и възможно ли е наистина либералното възпитание да даде по-добри резултати от тези, които е дало до момента, остава открит, пише британският "Телеграф".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини