13 Февруари, 2017 16:07 14 013 17

Как отглеждаме неблагодарници

  • либерално-
  • родителство-
  • швеция-
  • невъзпитани
Как отглеждаме неблагодарници - 1
Снимка: Shutterstock

Шведският либерален подход към родителството създаде нация от невъзпитани неблагодарници, твърди в книгата си Дейвид Еберхард, и призовава родителите да възвърнат контрола в семейството.

Дейвид Еберхард, известен психиатър и писател, предупреждава в книгата си „ Как децата превзеха властта”, че шведските родители вече не могат да дисциплинират децата си по никакъв начин, след като през 1979 г. бяха сред първите приели пълна забрана върху шамарите като възпитателно средство.

"Ние живеем в общество, в което някакви експерти твърдят, че децата са достатъчно "компетентни" и следователно те трябва да решават с какво да се хранят, какво да си обличат и кога да си лягат," казва Еберхард.

"Ако имате имате гости за вечеря, децата няма да ви оставят на мира – те вдигат шум и прекъсват разговора, искат да са винаги център на внимание. Но проблемът е, че когато пораснат, свикнали, че всичко е центрирано около тях, преживяват голямо разочарование."

Той посочва растящия брой на ученици, които не посещават училище, в Швеция, както и покачването на нервните разстройства сред децата и все по-лошото представяне на страната в международните ученически състезания, като конкретните резултати от либералното родителство.

За да се излекува проблемът, той предлага връщане към "авторитарното" родителство.

"Няма научни доказателства, че авторитарното възпитание е вредно за децата", каза той. "Можете да поеме командването в семейството. Семейството не е демокрация."

Еберхард води задочна битка срещу влиятелния датски детски психолог Йеспер Джуул, чиято книга от 1995 г. „Вашето компетентно дете” призовава за свалянето на режима на традиционната йерархия в семейството с нейните "разрушителни ценности" на подчинение и конформизъм.

В резултат на това, шведските родители сега трябва да решават дори къде да отидат на почивка съобразно с предпочитанията на децата си.

Еберхард твърди, че заради това прекалено либерално отношение към децата, младите шведи са станали "наистина невъзпитани".

"Те не казват „благодаря”, не отварят вратите и не отстъпват място в метрото на възрастни хора или бременни жени."

Строгото родителство е табу в Швеция, както и идеята да се отмени забраната за посягането на дете, за която той смята, че е наложена "повече заради идеологията, отколкото поради научни доказателства".

Въпросът как да възпитаваме децата си, така че родители и учители да запазят авторитета си, без това да вреди на децата и възможно ли е наистина либералното възпитание да даде по-добри резултати от тези, които е дало до момента, остава открит, пише британският "Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батката

    63 2 Отговор
    Една българска поговорка казва: " Бий дупе да не биеш дупище" !

    Коментиран от #5

  • 2 Morgoth

    44 7 Отговор
    Социализма се разпространи и издържа 70 години докато сдаде властта и се признае колко е бил вреден. И на либерализма ще му дойде времето, но за поправяне на щетите ще са нужни още две поколения.
  • 3 Бат Зоро

    16 52 Отговор
    Аз шамар не знам какво е, а съм постигнал в живото повече, отколкото връстниците ми които ги биеха. Апелирам за пълна свобода за децата, само това е пътя за тяхното положително развитие!

    Коментиран от #4, #12

  • 4 kaka зарка

    30 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Зоро":

    Започни да наблягаш на Активия! Ще те поправи!
  • 5 към Батката

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Батката":

    А друга българска поговорка казва: "Бий магаре, по-магаре"
  • 6 ГОТОВАНЦИ

    15 4 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ ДА НАПИШЕТЕ НЕЩО ВЯРНО.
  • 7 демократа

    10 10 Отговор
    всеки родител да вьспитава своите деца както си иска след като ги храни и облича да сиги вьспитава както си знае

    Коментиран от #8

  • 8 Мале мале

    21 8 Отговор

    До коментар #7 от "демократа":

    Значи,твоите ги храни,обличай и бий, но не ги учи на правопис!!!
  • 9 Мършата

    10 25 Отговор
    Ас сам изгледал три дъщери, ходя да работя в Германия, шамар не сам им ударил, само лигавене, като цяло жената ги е гледала! Ас като им докарах парици от Германия, им дадах да си купят туй онуй, купих им обзавеждане, а на мене си купих беемве, и заведох дъщерите на екскурзия в Турция и ми викат от тебе тате по хубав нема!
  • 10 Венера

    26 0 Отговор
    Спокойно! Новите поколения са малки егоистични консуматорчета.Те не знаят жал уважение и отговорност.Тези неща не са им познати.Те не знаят какво е да обичаш и да бъдеш съпричастен.Искам е тяхното ветую.
  • 11 кроко

    21 1 Отговор
    Те неслучайно в швеция са пълни с джангали, не искат да ги гонят, а пробват да ги цивилизоват като им "дават избор", но не могат да ги контролират и онези си правят каквото искат. Явно либерастията и толерастията са увредили всичко в тях, не само възпитанието в къщи.
  • 12 знаещият

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Зоро":

    Представи си ,ако те бяха пердашели колко още напред щеше да бъдеш!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай хой

    7 7 Отговор
    "Боят изгражда!! " :))
  • 15 Sunlight

    3 3 Отговор
    Който не е авторитет във външна среда - сред колеги, приятели и познати, няма как да бъде авторитет и вкъщи. Не може навън да си винаги с наведена глава и по - нисък от тревата, а вкъщи да се изживяваш като цар едва ли не. Да си авторитет е нещо, което се развива с години, а не от днес за утре. И се губи точно за миг - веднъж и загубата е безвъзвратна. Хората, които са истински авторитети няма нужда да използват бой, защото всеки иска да се вслушва в тях, дори и да им подръжава. А останалите просто трябва да се примирят, че не им е в природата да бъдат авторитет.
    Иначе е нормално много българи все още да толелират шамаренето на деца - все пак сме били под 2 робства (изразяването на отрицателни емоции чрез насилие се е вкоренило в българската народопсихология)... и особено това османското - баш то най - много е допринесло за погрешното отношение на българските родители към децата им. Иначе Шведите са си къде-къде по - добре от нас. Както и много други. А тази статия е пусната, защото копирайтъра е преценил, че все още много българи имат 'вкус' към шамаренето на деца и този факт следователно ще гарантира допълнително трафик към сайта. Иначе е близко до акъла, че този психиатър все още не може да преодолее определни изживявания от своето детство ;-)
  • 16 ТОА

    2 0 Отговор
    Казармата и труда оравят всичко то зависи и от гена крушата не пада по далеч от дървото и в БГ ги има сега много такива мамини л..ненца.
  • 17 1234

    4 1 Отговор
    То и у нас натам отиват работите,особено по училищата,още малко и учениците ще започнат да бият учителите,защото виждате ли те имали,,ПРАВА",а задължения никакви,и докато още е така след няколко години ще се чудим,кой ще работи,и от къде ще се вземат пари за пенсии,пък и ще се чудим къде да се крием,защото тия ГОТОВАНКОВЦИ С ПРАВАТА,КАТО НЕ СА СВИКНАЛИ НА РЕД И ДИСЦИПЛИНА,ЩЕ НИ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА ПАРИ,ЗАЩОТО КОЙТО СВИКНЕ САМО ДА ПОЛУЧАВА ХИЧ НЕ МУ СЕ РАБОТИ.