Отидете към основна версия

4 377 6

Създадоха двуглави плъхове, следва присаждане на човешка глава

  • човешка глава-
  • трансплантация-
  • серджо канаверо-
  • хирург-
  • операция-
  • присахдане-
  • плъхове-
  • донор-
  • гръбначен мозък

Серджо Канаверо е решил проблема с обезглавяването

Доктор, който планира да извърши трансплантация на човешка глава, успешно присади глава на мишката върху тяло на плъх.

Италианският хирург Серджо Канаверо, чието име от доста време се споменава в научните среди, вече обмисля как да присади човешка глава до края на тази година.

Канаверо шокира много хора с последния си експеримент, при който успя да създаде двуглави плъхове, присаждайки на обикновен гризач втора глава от мишка.

Неговата работа, съвместно с Ксяопинг Рен, един от първите хирурзи, които през 1999 година успешно трансплантират ръка, показа, че двуглавите му мутанти могат да живеят в продължение на дни.

Отрязвайки главата на мишка и добавяйки я към тялото на плъх, който си има глава, лекарите постигнали изключителен пробив, отбелязвайки, че животните оцелели около 36 часа след операцията.

С тези експерименти, доктор "Франкинцайн" бавно, но сигурно си проправя път към първата по рода си експериментална операция за присаждане на човешка глава. Тя е планиран да се случи в края на тази година.

Неврохирургът е създал свой метод за възстановяване на гръбначен мозък, наречен GEMINI, тестван върху маймуни и мишки в Китай и Южна Корея.

Канаверо се опита да докаже този метод миналата година, когато разцепи гръбначния мозък на едно куче и после го възстанови. Тогава много експерти се усъмниха в твърденията на лекаря, че е способен да извърши трансплантация на човешка глава върху друго човешко тяло.

"Този метод би бил възможен при хора най-рано след 3 или 4 години", заяви тогава Артър Каплан от Нюйоркския университет, който добавя: "А след това ще са нужни поне 7 или 8 години преди да е възможно да се направи опит за трансплантация на глава."

Лекарите ще трябва да опазят главата да не изпадане в кома — причината, поради която обезглавяването води до смърт.

Канаверо обаче е намерил решение на този проблем. Той използва трети донор, от който се прелива кръв на главата и на тялото, които ще се съединят.

Така или иначе, има сериозни етични проблеми при извършването на трансплантация на главата, а хората-мутандти с две глави едва ли ще се появят скоро сред нас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини