Отидете към основна версия

13 149 27

Ужасяваща симулация разкрива какво ще се случи при ядрена атака на голям град

  • симулация-
  • разкрива-
  • ядрена бомба-
  • атака-
  • град-
  • война

Вижте видеото, както и съветите какво е правилното поведение в случай на ядрен взрив

Снимка: Shutterstock

Светът живее под заплахата от ядрена война и ужасяваща симулация разкрива какво ще се случи, ако ядрена бомба удари голям град. Освен че разглеждат унищожението, учените използват компютърен модел, за да разберат как хората ще се държат, ако се случи най-лошият сценарий.

В антиутопичната версия на The Sims изследователите симулират ядрен взрив във Вашингтон. Целият градски блок е заличен мигновено и сградите са взривени в разстояние от една миля във всички посоки.

Изследователите установили, че хората, които не се опитват да направят нищо, най-вероятно ще умрат, като това означава около 280 000 убити само за 48 часа.

Симулацията е създадена, за да даде на органите за аварийна безопасност представа за това какъв хаос ще бъде причинен от задръствания на автомобили, прекъсвания на електрозахранването и унищожени комуникации.

Компютърните специалисти от Политехническия институт на Вирджиния и Държавния университет дори са създали индивидуални личностни характеристики за всеки "агент".

"Агентите" действат според тяхната възраст, пол и професия, реагирайки по различен начин - от "бягането в паника" до "стоейки парализирано със страх", пише Science Alert.

"Това е мащабна симулация на последствията от хипотетична импровизирана ядрена детонация от 10kT на нивото на земята, близо до Белия дом във Вашингтон", пишат изследователите, ръководени от Ниди Парик, в статията, публикувана в Националния център за биотехнологична информация.

"Взимането на решения от страна на "агентите" се прави съобразено със здравословното им състояние, информация за членовете на семейството, информация за събитието и тяхната местна среда", обясняват учените.

Някои се втурват да се погрижат за семейството си, докато други тичат като на сляпо. Хората, които са се впуснали в спасителни действия като търсене на подслон, евакуация и здравни грижи, имат по-голяма вероятност да оцелеят.

Изследователите са открили, че най-добрият начин е първо да намерите безопасно място за себе си и след това да предприемете стъпки към спасяване. Онези, които се опитали да потърсят членове на семейството и предлагали помощ и подкрепа на други хора, са в по-голяма опасност да умрат.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ В СЛУЧАЙ НА ЯДРЕНА АТАКА?

Youtube влогърите от Торонто Грегъри Браун и Мичъл Мофит разясняват с няколко съвета каква подготовка е необходима в случай на ядрена атака:

Съберете комплект провизии при авария, съдържащ вода и трайни хранителни продукти.

Когато ядрената бомба избухне, тя изпраща радиация, която може да разруши мобилния ви телефон и лаптопа ви, така че подготовката на радиостанции за комуникация е мъдро решение.

Хубаво е да има колкото се може повече бетон между вас и взрива.

При падането най-добре е да сте сред здрави стени и стабилен покрив, и да затворите всички прозорци.

Но ако сте отвън и сте наясно, че предстои взривът, опитайте да стигнете до някакъв подслон.

Залегнете на земята с ръцете зад главата си и се подгответе за взрива.

Никога не поглеждайте към взрива, защото може да предизвика временно ослепяване.

След взрива имате 30 минути, за да стигнете до най-безопасното възможно място.

След като се приберете, махнете дрехите си, почистете се веднага и издухайте носа си, за да спрете разпространението на радиоактивните материали. Ако не можете да си вземете душ, избършете се с мокра кърпа.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини