15 Април, 2018 17:47 13 010 27

Ужасяваща симулация разкрива какво ще се случи при ядрена атака на голям град

  • симулация-
  • разкрива-
  • ядрена бомба-
  • атака-
  • град-
  • война

Вижте видеото, както и съветите какво е правилното поведение в случай на ядрен взрив

Ужасяваща симулация разкрива какво ще се случи при ядрена атака на голям град - 1
Снимка: Shutterstock

Светът живее под заплахата от ядрена война и ужасяваща симулация разкрива какво ще се случи, ако ядрена бомба удари голям град. Освен че разглеждат унищожението, учените използват компютърен модел, за да разберат как хората ще се държат, ако се случи най-лошият сценарий.

В антиутопичната версия на The Sims изследователите симулират ядрен взрив във Вашингтон. Целият градски блок е заличен мигновено и сградите са взривени в разстояние от една миля във всички посоки.

Изследователите установили, че хората, които не се опитват да направят нищо, най-вероятно ще умрат, като това означава около 280 000 убити само за 48 часа.

Симулацията е създадена, за да даде на органите за аварийна безопасност представа за това какъв хаос ще бъде причинен от задръствания на автомобили, прекъсвания на електрозахранването и унищожени комуникации.

Компютърните специалисти от Политехническия институт на Вирджиния и Държавния университет дори са създали индивидуални личностни характеристики за всеки "агент".

"Агентите" действат според тяхната възраст, пол и професия, реагирайки по различен начин - от "бягането в паника" до "стоейки парализирано със страх", пише Science Alert.

"Това е мащабна симулация на последствията от хипотетична импровизирана ядрена детонация от 10kT на нивото на земята, близо до Белия дом във Вашингтон", пишат изследователите, ръководени от Ниди Парик, в статията, публикувана в Националния център за биотехнологична информация.

"Взимането на решения от страна на "агентите" се прави съобразено със здравословното им състояние, информация за членовете на семейството, информация за събитието и тяхната местна среда", обясняват учените.

Някои се втурват да се погрижат за семейството си, докато други тичат като на сляпо. Хората, които са се впуснали в спасителни действия като търсене на подслон, евакуация и здравни грижи, имат по-голяма вероятност да оцелеят.

Изследователите са открили, че най-добрият начин е първо да намерите безопасно място за себе си и след това да предприемете стъпки към спасяване. Онези, които се опитали да потърсят членове на семейството и предлагали помощ и подкрепа на други хора, са в по-голяма опасност да умрат.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ В СЛУЧАЙ НА ЯДРЕНА АТАКА?

Youtube влогърите от Торонто Грегъри Браун и Мичъл Мофит разясняват с няколко съвета каква подготовка е необходима в случай на ядрена атака:

Съберете комплект провизии при авария, съдържащ вода и трайни хранителни продукти.

Когато ядрената бомба избухне, тя изпраща радиация, която може да разруши мобилния ви телефон и лаптопа ви, така че подготовката на радиостанции за комуникация е мъдро решение.

Хубаво е да има колкото се може повече бетон между вас и взрива.

При падането най-добре е да сте сред здрави стени и стабилен покрив, и да затворите всички прозорци.

Но ако сте отвън и сте наясно, че предстои взривът, опитайте да стигнете до някакъв подслон.

Залегнете на земята с ръцете зад главата си и се подгответе за взрива.

Никога не поглеждайте към взрива, защото може да предизвика временно ослепяване.

След взрива имате 30 минути, за да стигнете до най-безопасното възможно място.

След като се приберете, махнете дрехите си, почистете се веднага и издухайте носа си, за да спрете разпространението на радиоактивните материали. Ако не можете да си вземете душ, избършете се с мокра кърпа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lol

    35 1 Отговор
    А шефа ще ме търси по телефона и ще каже да идвам на работа
  • 2 патриотъ

    37 2 Отговор
    Това сега какво е?Сигурно предупреждение,че скоро ще се случи,нали!
    То и да се скрие и да не се крием,все тая!Не завиждам на тия,които ще останат живи след ядрена война,защото само ще продължат агонията и мъките си!Да ни е честито,соросоидиоти,дано вие да останете!
  • 3 голям смях

    20 1 Отговор
    " След като се приберете, махнете дрехите си, почистете се веднага и издухайте носа си, за да спрете разпространението на радиоактивните материали. Ако не можете да си вземете душ, избършете се с мокра кърпа." - Тези съвети ми се виждат особено смешни! Трябвало е да добавят - сменете си памперсите.....

    Коментиран от #10

  • 4 НАТО ВЕЦ

    28 0 Отговор
    Вземете един бял чаршаф. Омотайте се в него и тръгнете бавно към гробищата. Ако носите автомат, дръжте го в страни, да не ви капе по краката.

    Коментиран от #7

  • 5 80 процентен

    11 1 Отговор
    За всеки случай, дръжте в себе си поне 1000$ или 50000рубли!
  • 6 ежко бежко

    8 3 Отговор
    ще бъдат засегнати само лошите ,спокойно!
  • 7 Шкумбата

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    Ако тука тресне една атомна бомба и ви откъсне крака, какво трябва да направите. Намирате си свойто си парче. Завивате се с бял чаршаф, понеже белия чаршаф отблъсква слънцето, значи отблъсква и радиацията. И след това БАВНО!, за да не предизвиквате паника, се отправяте към гробищата да ви копаят.
  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 0 Отговор
    Ако аз отговарям за рвсн няма да има оцелели и вероятноста да ви удари само 1 ракета е минимален щото по една цел ще изпратя няколко ракети с мощност мегатони и след известно време в рамките на часове ще пратя още ракети
  • 9 Morgoth

    12 0 Отговор
    10кт? Ако някой удари Вашнигтон няма да е с 10кт, а минимум с 800кт. Градът е под милион население и е на равен терен - нищо няма да остане от него. Така слагайте белия чаршав на главата и вървете бавно и към гробищата.
  • 10 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "голям смях":

    Не знам колко са смешни, но алфа и бета частиците не могат да преминат през кожата, така че точно това е начина да се отървеш от тях. Разбира се това ще има смисъл, само ако не си отнесъл прекалено много от гама лъчите.

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    9 1 Отговор
    кукуригу не видях кой би оцелял я това са хлебарки и други дребни гадинки човека просто би изчезнал след поредното безумие на някой болен мозък с власт
  • 12 Расулюлах

    2 1 Отговор
    Айде вожда слънце Ким да ни го покаже това нагледно викам аз
  • 13 hmhmhm

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    Кожата я мислиш за непромукаема но не е така алфа и бета частиците се движат с такава скорост че направо минават през нас. Ние хората отцеляваме до 8 рада ядрено замърсяване така че ако има повече това че сте къпани едиственото което е че ще се умре къпан. Ако сте отцелели от взрива бягайте колкото се може по далеч от епицентъра хубаво е да има естествени блокади на пътя като планини и веднага зад тях. И пак бягане и така диапазона е доста голям но според мен 50км + естествени бариери е ок.
  • 14 +-+-+-

    1 1 Отговор
    Препоръчвам "Площадката на празненствата" Хаяши Кьоко
  • 15 коки

    3 0 Отговор
    Като гръмне радиацията тези 30минути са времето живот,защото лъчението не се спира на тази една миля в диаметър,алфа и бета лъчението не проникват до вътрешните органи но предизвикват жестоки изгаряния на кожата така че жив даже с медицинска помощ няма как да останеш,а гама лъчите се разпространяват на стотици милиони разстояние и предизвикват остра или хронична Лъчева болест
  • 16 ОМП

    2 0 Отговор
    Уникални съвети! Напомнят ми един стар виц на Шкумбата: "При ядрен взрив носете автомата колкото може по-далеч от тялото - за да не ви опари краката разтопеният метал".
  • 17 коки

    3 0 Отговор
    И от двете се умира от острата бързо а от хроничната бавно но и при двата варианта мъчително
  • 18 Бат Мишо

    8 0 Отговор
    гледах в казармата учебво филмче , беше със 150 кт
    автобусите на 11 км от взрива - на толко беше построен учебния трад-летяха като лястовички
    а дърветата изскочиха с корените и литнаха след тяф
    манекените се разтопиха по места
    даскала обудни че ако се гледа към взрива се ослепява - изгаря ретината или др чарк беше не помня ама се окъоравява гаранте
    после само дреболиите остават -
    ударната вълна , алфа бета гама лъчи , пепелта която ще се стовари в тес 11 км започвайки след 10-15 мин
    и накрая киселинния радиационен дъжд
    накратко ако сте на по малко от 11 км и не сте в специалициран бункер търсете нещо да се застреляте
    че сато се сетя 2 рата част на филма с лъчевата болест .......
    още го сънувам
    падат първо зъбите косите кожата после очи меса......
    ако е 300 кт тоя радиус нараства на 40 км
    обаче точно около белия дом шанса за оживяване е НУЛА
    одолу има бункер за важни клечки и бомбата ще е поне 10 МЕГА тона , макар че гледах филмче че имали и 50 рашките Цар бомба
    за нея ще кажа само че ударната вълна обиколила 3 пъти Земята
    демек както търчиш ударната от 1 и съща бомба ще те събаря 3 пъти - 1 път озаде после челно кът обиколи
  • 19 Бат Мишо

    5 0 Отговор
    ПС
    мерките са следните
    1 Слагате си противогаза БЪРЗО - кът вацепне бомбичката за не ви изфърчи тлавата надалече - маркуча я задържа и ва разпозванат по лесно - ако има кой
    слага се бял чаршаф да намали радияцията за да може да се долазите до гробищата - щото ако има оживели ще им е трудно да закопаят сичката мърша и коит са по близо имат повече шанс
    ако остане време почнете да копаете - в дупката ударните вълни по малко ще ви удрят а е шанса да няма кой да ви погребе не е малък
    и накрая както правилно някой отбеляза -пушката се държи настрани за да не ви капе по краката - че шса мре шса мре ама зако да са рита повече
  • 20 Бат Мишо

    5 0 Отговор
    ПС ПС
    Ако всички ядрени заряди се детонират на вс страни
    НЕЗАВИСИМО КЪДЕ дори в силозите планета 4 пъти по голяма от земята ще се разхвърчи на астероиди
    така че гледайте да се хванете за някой поне свят да видите ......
    космос де
  • 21 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    ПС ПС ПС
    смеха ми е заради плановете на американските съсели като им чета плановете за преживяване на ядренна война с Русия
    ЯВНО
    защото в тая част на сл система няма кой друг да може да преодолее ПРО на Белия дом
    голямо преживяване ще им падне хахахахаха
  • 22 Бат Мишо

    4 0 Отговор
    ПС ПС ПСПС
    пуснете си филмчето от тубата ЦАР БОМБА
    там го взривяват на 2 мили над земята за по малко прахоляк и да не изскочи МАГМАТА ОТДОЛУ
    после си представете американците как тичат с по 2 бутилки минерална вода наоколо и залягат по инструкциите на политиците си ЦЕЛЯЩИ САМО ЗА НАМАЛЯТ ПАНИКАТА ПРЕДИ ВОЙНАТА И ПАЦИФИСТКИТЕ ДВИЖЕНИЯ срещу изостряне конфликт с Русия АПРОПО
    и ще разберете зако са смея
  • 23 Расулюлах

    1 1 Отговор
    Искам да видя извънземните оръжия дето са по разрушителни от ядреното
  • 24 шамар

    2 2 Отговор
    По-голяма простотия не бях чел.
  • 25 мамо аз съм пилот

    2 0 Отговор
    не се страхувам от радиацията, тя ще ме превърне в супергерой
  • 26 5 4 3 2 1

    0 0 Отговор
    Nuclear launch detected!
  • 27 бабаяга

    0 0 Отговор
    Всякакви съвети изчетох, но никой не каза за складиране на максимални количества вода!!!