Отидете към основна версия

45 634 36

Откажете се от пушенето най-късно на 45 г., защото…

  • отказване-
  • пушене-
  • тютюнопушене-
  • здраве-
  • вреден навик-
  • най-късно-
  • 45 години

Не всички негативни последствия изчезват след 15 години въздържание

Снимки: shutterstock

Отказът от тютюнопушене е процес, който преминава на няколко различни етапа и в повечето случаи се явява сериозно предизвикателство за пушачите. Макар да са наясно с вредата за здравето, която причиняват цигарите, повечето хора не се наемат да се откажат от тях.

Има множество изследванията за вредата и последиците от тютюневия дим и всички те са категорични, че той може да ни убие по-скоро отколкото ни е писано.

Едно ново изследване сега разкрива още един аспект от вредата, която пушенето причинява и апелират да се откажем от цигарите най-късно до 45-тата си година.

Причината за това е, че сърдечно-съдовата система влиза в норма едва 15 г. след отказа от тютюна, обясняват учени в медицински форум в Далас.

Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нешвил и нейните колеги са провели първото дългосрочно изследване за това как отказът от цигарите и други източници на никотин влияе върху здравето на бившите пушачи и на техните шансове за скоропостижна смърт.

В изследването са участвали почти 9000 души, чиято възраст в началото на наблюдението е била около 27 години. Доброволците не страдали от хронични болести на сърцето или съдовата система, туберкулоза и други такива проблеми с белите дробове и като цяло се намирали в добро физическо и психическо състояние.

През последвалите 16 г. на наблюдение се видяло, че младостта и доброто здраве не са гаранция за защита от последствията от пушенето. Например преобладаващото мнозинство от инфаркти и инсулти — около 70% — сполитало сред бивши или настоящи пушачи, употребявали примерно по една кутия цигари дневно в продължение на 20 години.

Колкото повече пушели участниците в експеримента, толкова по-често при тях се развивали проблеми с функционирането на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Отказването от „омайния дим“ първоначално влияело много силно на здравето им, но с времето скоростта на възстановяване на всички показатели в нормите забележимо се забавяла.

Даже след 16 години, отбелязват лекарите, далеч не всички негативни последствия изчезват. Това показва, че пушачите, ако се решат на такава стъпка, трябва колкото се може по-бързо да откажат цигарите.

„Пет години, след като се откажете от пушенето, вашето здраве забележимо се подобрява. Рискът от получаване на инфаркт, инсулт и други проблеми със сърцето спада с около 38%“, каза Дънкан.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини