6 Ноември, 2018 20:13 45 570 36

Откажете се от пушенето най-късно на 45 г., защото…

  • отказване-
  • пушене-
  • тютюнопушене-
  • здраве-
  • вреден навик-
  • най-късно-
  • 45 години

Не всички негативни последствия изчезват след 15 години въздържание

Откажете се от пушенето най-късно на 45 г., защото… - 1
Снимки: shutterstock

Отказът от тютюнопушене е процес, който преминава на няколко различни етапа и в повечето случаи се явява сериозно предизвикателство за пушачите. Макар да са наясно с вредата за здравето, която причиняват цигарите, повечето хора не се наемат да се откажат от тях.

Има множество изследванията за вредата и последиците от тютюневия дим и всички те са категорични, че той може да ни убие по-скоро отколкото ни е писано.

Едно ново изследване сега разкрива още един аспект от вредата, която пушенето причинява и апелират да се откажем от цигарите най-късно до 45-тата си година.

Причината за това е, че сърдечно-съдовата система влиза в норма едва 15 г. след отказа от тютюна, обясняват учени в медицински форум в Далас.

Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нешвил и нейните колеги са провели първото дългосрочно изследване за това как отказът от цигарите и други източници на никотин влияе върху здравето на бившите пушачи и на техните шансове за скоропостижна смърт.

В изследването са участвали почти 9000 души, чиято възраст в началото на наблюдението е била около 27 години. Доброволците не страдали от хронични болести на сърцето или съдовата система, туберкулоза и други такива проблеми с белите дробове и като цяло се намирали в добро физическо и психическо състояние.

През последвалите 16 г. на наблюдение се видяло, че младостта и доброто здраве не са гаранция за защита от последствията от пушенето. Например преобладаващото мнозинство от инфаркти и инсулти — около 70% — сполитало сред бивши или настоящи пушачи, употребявали примерно по една кутия цигари дневно в продължение на 20 години.

Колкото повече пушели участниците в експеримента, толкова по-често при тях се развивали проблеми с функционирането на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Отказването от „омайния дим“ първоначално влияело много силно на здравето им, но с времето скоростта на възстановяване на всички показатели в нормите забележимо се забавяла.

Даже след 16 години, отбелязват лекарите, далеч не всички негативни последствия изчезват. Това показва, че пушачите, ако се решат на такава стъпка, трябва колкото се може по-бързо да откажат цигарите.

„Пет години, след като се откажете от пушенето, вашето здраве забележимо се подобрява. Рискът от получаване на инфаркт, инсулт и други проблеми със сърцето спада с около 38%“, каза Дънкан.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    54 55 Отговор
    Откъде ги преписвате тези глупости. Докога ще вярвате на лъжата, че само пушачите имат високо кръвно? Пуша от повече от 35 години и кръвното ми е перфектно. А съпругата ми, която нито пуши, нито пие се тъпче с хапчета.

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Рак

    44 6 Отговор
    На 55 съм и имам рак на белия дроб. Последната цигара съм запалил на 25

    Коментиран от #5, #7

  • 3 върнал се

    37 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    жена ти трябва да пропуши и ще се оправи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 таню скариди

    19 10 Отговор
    браво момци юнаци журналисти в този сайт,първо тази статия обиколи преди два дена почти всички информационни сайтове,а ето че днес пристигна и при вас,адмирации за вас.А сега реално според вас тези глупости за 15 години?!чистене на организма имат ли връзка реалността????На този принцип ако спрете да пиете вода преди да сте навършили 30 години след 20 години има вероятност да станете безсмъртни :))))))))))
  • 7 Антон 1

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рак":

    Ако наистина си болен , ти пожелавам да извадиш късмет !
    Специално цигарите обаче са големи говна !
    Ако не рак ,ти ще ти запушат съдовете ! Пак мъчителна смърт и то много преждевременно !
    За нещастие цели два месеца бях в съдова хирургия ! На коментар 1 ще кажа ,че много елементарно разсъждения !
    Да сте живи и здрави всички !
    Всеки сам решава !

    Коментиран от #33

  • 8 Пушач

    34 10 Отговор
    Дядо ми и баща ми бяха пълни въздържатели - никога не са пушили! Дядо ми си позволяваше зимно време да пийва по малко домашно винце и толкова. Ракии и бири - никога! Баща ми пък пиеше по 1-2 чашки по рождени дни и за посрещане на нова година. И ДВАМАТА ПОЧИНАХА ОТ РАК !!! / на 71г. и на 77 г./
    А една съседка, която не спираше да пуши по цял ден на терасата и вечер не си лягаше, докато не си "вземе дозата" - 250 - 300 млн. ракия. почина на 94 г. ...
  • 9 Относителна работа

    15 4 Отговор
    Нищо не е сигурно
  • 10 Митьо

    22 10 Отговор
    През три къщи имах съсед дядо Борис пушеше като издънен комин и пиеше като донски казак..
    Доживя до 99 години и си умря от старост.А един даскал който се хвалеше че не пие и не пуши спортува гушна букета на 57 години!

    Коментиран от #20

  • 11 гост

    12 3 Отговор
    От СПИН се умира и на по ранна възраст....!
  • 12 Той

    14 8 Отговор
    Да бе вия с минусите,въздаржателите ще живеете ,като Дънкан Маклауд вечно.Да ама не.
  • 13 Вла

    12 4 Отговор
    Чудя се дал
    и в знешно време не слагат някви отрови в цигарите...на 28 съм1спортувам,планинар съм,но пуша от малък.Счупвам се да кашлям,боли ме дроба,страх ме е.

    Коментиран от #25, #26, #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасанчо

    21 6 Отговор
    Внимание ! Данъчната държава е опасна за Вашето здраве. Работата и преживяването само за да плащаш води до безплодие. Т.е . нямате желание за създаване на поколение. Цените на задължителния несправедливо разпределен застрахователен рекет от управници мутри първо причинява задух,позиви за кашлица при това от омраза и яд. Стресът е вреден и затова всекидневно Ви се сервира поредната порция ограбване та дано най-после пукнете или избягате от държавата. Ще останат мангусти и роби от чужбина да работят за шепата олигарси политизирани управляващи мафиози. Лесно ще ги командват и Вие не им трябвате. Спрете да пушите и си давайте парите за апчета . Те щото не са на политиците депутати. Тогава и на въздуха ще сложат акциз и ДДС щото много дишате и нямат печалбата от цигари. .Не бойте се и мрете кой както си иска.
  • 16 мимо

    34 3 Отговор
    НА МЕНЕ МИ ТРЯБВАШЕ 25 ГОД ЗА ДА РАЗБЕРА ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПУША.БИЛ СЪМ МНОГО ГЛУПАВ.
  • 17 ВЪЗРАСТЕН

    20 3 Отговор
    КОЙ КАКВОТО МУ Е ПИСАНО , ВСИЧКО ДРУГО Е АЛА БАЛА ! МНОГО ПРИМЕРИ МОГА ДА ДАМ НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВСИЧКО НИ ЗАЛОЖЕНО В ГЕНА !
  • 18 I nsolence

    31 1 Отговор
    На 52 години съм, започнах да пиша на 16 години, отказах ги на 45 години(съвпадение със статията,)Не съм ходила на лекар за да съм сигурна, че съм здрава, но след като отказах цигарите съм нов човек, пълен с енергия и сили. така, че решете за себе си.
  • 19 Владо

    37 3 Отговор
    От 1980 до 1989г пушех по две кутии на ден, от 1990 до 2011 пушех по три кутии. На тази дата(07.11.2011) ги спрях от раз. През цялото време имах нормално кръвно налягане. Почти не съм боледувал(чат-пат грип, обикновена настинка и няколко бъбречни кризи). Сега съм на 60г и продължавам да си пийвам ракия и червено вино. Е, качих малко килограмите, но това не ми пречи. По-лошото е, че ядем химия, пием химия и дишаме химия, а стресът съвсем ще ни довърши
  • 20 Илия

    35 1 Отговор

    До коментар #10 от "Митьо":

    Така е, човекът е пушил и е пиел, ама не се е ядосвал. Даскалът е спортувал, ама не издържал на ежедневния стрес.
    "Всички болести идват от ядове, а всички ядове от гадове."

    Коментиран от #24

  • 21 Едо

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ, НЕПУШАЧИТЕ В ЕДИН ДОМ, СА ПАСИВНИ ПУШАЧИ, КОЕТО Е С ПО-ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ПАСИВНИТЕ, ОТКОЛКОТО ЗА АКТИВНИТЕ ПУШАЧИ! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО, КАКЪВ ШОК Е ЗА ЧОВЕКА-ПРАВЕДНИК, НАСИЛСТВЕНО ДА МУ СЕ НАТРАПВА ОТВРАТИТЕЛНИЯ ЦИГАРЕН ДИМ! ЗАТОВА, ПРЕДИ ДА СЕ ЗАДОМИМ СЪС СЪПРУГАТА МИ ПУШАЧКА, АЗ Й ВЪЗДЕЙСТВАХ ДУХОВНО, С МНОГО ФАКТИ, С ЛИЧЕН ПРИМЕР И НА ЦЕЛИЯ МИ РОД НЕПУШАЧИ, ДА ОТКАЖЕ НАПЪЛНО ЦИГАРИТЕ! ЛЮБОВТА КЪМ БЛИЖНИЯ ВЪРШИ ЧУДЕСА! ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО СМЕ КОНСЕРВАТИВНИ ХРИСТИЯНИ! КАКТО НЕ ПУШИХА ДЯДО МИ И БАБА МИ, БАЩА МИ И МАЙКА МИ, ТАКА СА И ДЕЦАТА НИ И ВНУЦИТЕ НИ! А, ИНАЧЕ, БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ ОГЛАВЯВАМЕ ТРАГИЧНАТА КЛАСАЦИЯ ПО ТЮТЮНОПУШЕНЕ В СВЕТА! ПИТАМ: ТОВА ЛИ НИ ВЪЗПИТАВА ПРАВОСЛАВИЕТО? КЪДЕ СТЕ, ПОПОВЕ, СЪН ДА НЕ ВИ ХВАЩА, ДА ПРОПОВЯДВАТЕ ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ ПРАВЕДНОСТ СВИШЕ?! ВИЕ СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ПАСТВОТО ПРЕД БОГ И ДЪРЖАВА!!!

    Коментиран от #27

  • 22 Вече не пуша

    37 2 Отговор
    Аз съм бивш пушач.Пуших 20 години.Един вреден навик.Все още не вярвам,че съм спряла цигарите.А това че бабата пушила и умряла на 99,го пишете за собствено успокоение.Един пушач мирише ужасно на цигари и той и дрехите и колата и къщата му.А парите за цигари? Сигурна съм,че ако спрете цигарите ще се чувствате страхотно.ПРОБВАЙТЕ!!!
  • 23 Хихихи

    4 17 Отговор
    Аз пуша електронни цигари от няколко години и съм здрав като бик. Не съм се лишил от удоволствието с кафето или уискито да си пуша, но е много по добре от цигарите. Определено за мен вейпа е по добрия вариант. Не мисля изобщо да спирам да пиша. Ще си изпарявам и занапред.
  • 24 И са

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Илия":

    Да, всички болести са от ядове, само венерическите са от КЕФ.

    Коментиран от #30

  • 25 Алфа Ромео

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Ако пушиш повече ги намали поне ако не ги откажеш, аз преди доста години ги намалих на 10-12, последните няколко години на 7-8 от най-тънките. Мисля че съм добре горе-долу, но кой знае, може и само така да си мисля, божа работа....
  • 26 ФАКТ

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Цигарите ги обработват с най-различни химикали и отровни вещества,за да пораждат зависимост !!! Те действат като дрогата,за да пристрастяват пушачите !!! Гледай филма ,по действителен случай -"ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК"-в него се казва цялата истина за цигарите и тези,които ги произвеждат!!!!
  • 27 Гад

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Едо":

    Благодаря Ти , Праведнико за лекцията ! Ще си посипя главата с пепел от пепелника !
  • 28 Дядо

    9 3 Отговор
    Пуша и си пия абсолютно всичко и си онождам два три пъти в седмицата и всеки ден изминавам по 5 км и съм на 69г но живея в планината на вилата 1200м над морето
  • 29 Не пишете тъпотии

    19 2 Отговор
    Тука в коментарите само разбирачи. До Пешо, това че пушиш от 35г. и кръвното ти е в норма хо никакъв, ама НИКАКЪВ начин не означава, че сърцето ти е здраво, ти къде видя за кръвно не знам?! Колкото искайте се заблуждавайте, цигарите са ОТРОВА и винаги ще бъдат, наред със силния алкохол.
  • 30 Амчиии

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "И са":

    Тук ще те апострофирам:
    Ако тоя КЕФ, дето си го правил ти е донесъл някаква болест, значи пак на някаква гад си се кефил! :)
    А тия ллаайна цигарките, да си ги пафкат хорицата бе.
    Колкото повече се пие, пуши, друса и т.н., толкова по-лесно се отсяват читавите хора ;)
    Да се легализира всичко и да си заминават всички утайки, дето не знаят защо са на тая земя, а само гледат да ни тровят и нервичките.
    „Изкефатиката” пичове, е деликатна наука, не я бъркайте с тия обикновени простотии! ;)
  • 31 Шофьор

    6 2 Отговор
    Всичко зависи от организма. На един едно,на друг друго му влияе негативно.На мен специално -някой да ми налага своето мнение!
  • 32 ААА

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вла":

    Владимире, това че си започнал да се замисляш е добър знак. Преди години съдбата ме срещна с един човек ,сърдечен хирург в Норвегия - От него знам 85 процента от всички които отваряме заради проблеми със сърцето са дългогодишни закоравели пушачи .
  • 33 Рак

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антон 1":

    Хванаха ме в последен стадий, без симптоми и вече с метастази. Обяснението не е само в пушенето. Има значение въздуха и водата, милиардите автомобилни гуми, пластмасите..и безумното напрежение. Готов съм за всичко и не се оплаквам.
  • 34 Спрях ги

    1 0 Отговор
    Не пуша от 5 месеца но понякога не мога да се сдържам.обаче в едно сам сигурен трябва инат
  • 35 Станимир

    0 0 Отговор
    До самозабравилите се.. Уважаеми пушачи спомнете си първата си цигара която сте пушили в живота и как потъпкахте себе си заради другите (които са заразени от тази болест) не е важно дали ще ги откажете цигарите а дали ще заразите с тях децата си защото никой не е започнал да пуши от самосебе си трябва някой да му покаже да го научи и с това да предаде заразата си.
  • 36 Гоце

    0 5 Отговор
    Аз пък пуша от най- ранна възраст. Доживях 75 години и нямам никакви проблеми със здравето. Не съм преживял нито инфаркт, нито инсулт. Цялата статия е една измишльотина.