Отидете към основна версия

9 439 13

Откриха ранен признак за поява на рак

  • рак-
  • тумор-
  • ракови клетки-
  • глюкоза-
  • глюкозни транспортери-
  • транспортни протеини-
  • sglt2

Протеин, който отговаря за прехвърлянето на глюкоза в клетката може да е ключът към ранното откриване на болестта

Снимка: shutterstock

Група учени от Калифорнийския университет в САЩ идентифицира механизмът, чрез който раковите клетки абсорбират глюкоза и черпят енергия за оцеляването и растежа на тумора.

В същото време съдържанието на специфична молекула, прави възможно откриването на преканцерозно състояние, което кара клетките да нарастват, пише онлайн изданието MedicalXpress.

Експертите открили, че протеин, използван при лечението на захарен диабет тип 2, играе важна роля при формирането на нови туморни образувания. Според техните данни натриево-глюкозният ко-транспортер 2 (SGLT2), който е отговорен за прехвърлянето на глюкоза в клетката, е сред основните доставчици на "храна" за раковите клетки.

Раковите клетки се нуждаят от глюкоза, за да оцелеят и да растат. Ето защо те се нуждаят от множество транспортни протеини, глюкозни транспортери.

Предишни проучвания разкриват, че SGLT2 вероятно играе голяма роля в развитието на някои видове онкологични заболявания, сред които рак на панкреаса и простатата.

Посредством позитронна емисионна томография, изследователите определили активността на различни глюкозни транспортери в раковите клетки, в различни етапи от тяхното развитие. Така открили, че тези клетки съдържат голямо количество SGLT2. Според учените, това предполага, че новопоявилите се тумори си осигуряват въглехидрати главно чрез SGLT2, а не чрез глюкозни транспортери.

Преглеждайки данните си, учените установили още, че увеличаването на SGLT2 може да настъпи преди появата на тумор, което превръща този специфичен протеин в маркер за откриване на болестта на ранен етап.

Откритието на американските учени би могло да повлияе върху методите за ранна профилактика на рака.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини