Отидете към основна версия

8 002 4

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)

  • еротичен стенопис-
  • фреска-
  • гръцка митология-
  • лега и лебедът-
  • руини-
  • помпей

Сцената от гръцката митология е била открита върху стена на богаташки дом

Снимки: shutterstock

Еротична рисунка на древногръцкия мит за Леда и лебеда, бе открита от археолози миналия петък в 5-ти археологически район от античния град Помпей, близо до Неапол, Италия.

Фреската пресъздава историята на Леда, кралица на Спарта, която бог Зевс забременил, явявайки ѝ се в образа на лебед.

Историята е вдъхновявала много творци през вековете и изглежда е била доста популярна в древен Помпей, защото е намирана и в други домове.

Но новооткритата фреска, изрисувана върху една от стените в спалнята в богаташки дом, е изключителна, както я описва директорът на археологичния парк Масимо Осана.

Творбата е нарисувана, така че погледът на кралицата пада право върху онзи, който я наблюдава. Сякаш собственикът на дома е искал Леда да гледа всеки, който влезе в спалнята, разказва Осана пред италианска информационна агенция ANSA.

Стенописът, чиито цветове са все още изключително ярки, изобразява митологичната царица на Спарта, която е прегърнала лебеда в скута си и го пази с наметало.

Тя е била открит по време на продължаващите строителни дейности за укрепване на структурите на античния град, които през последните години станаха жертва на дъждовете и износването. Град Помпей е унищожен през I век, когато е затрупан под лава и вулканична пепел от изригването на вулкана Везувий.

От съображения за сигурност останалата част от къщата, в която е открита еротичната фреска, няма да бъде разкопавана.

По-рано в същия дом те откриха и друга еротична фреска изобразяващ Приап — римския бог на плодовитостта, но състоянието на творбата бе доста по-лошо.

Сега археолозите обмислят как да свалят двете творби и да ги преместят на място, където ще са защитени и туристите ще имат достъп до тях.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини