23 Ноември, 2018 17:49 7 888 4

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)

  • еротичен стенопис-
  • фреска-
  • гръцка митология-
  • лега и лебедът-
  • руини-
  • помпей

Сцената от гръцката митология е била открита върху стена на богаташки дом

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Еротична рисунка на древногръцкия мит за Леда и лебеда, бе открита от археолози миналия петък в 5-ти археологически район от античния град Помпей, близо до Неапол, Италия.

Фреската пресъздава историята на Леда, кралица на Спарта, която бог Зевс забременил, явявайки ѝ се в образа на лебед.

Историята е вдъхновявала много творци през вековете и изглежда е била доста популярна в древен Помпей, защото е намирана и в други домове.

Но новооткритата фреска, изрисувана върху една от стените в спалнята в богаташки дом, е изключителна, както я описва директорът на археологичния парк Масимо Осана.

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)
Снимки: AP/БТА

Творбата е нарисувана, така че погледът на кралицата пада право върху онзи, който я наблюдава. Сякаш собственикът на дома е искал Леда да гледа всеки, който влезе в спалнята, разказва Осана пред италианска информационна агенция ANSA.

Стенописът, чиито цветове са все още изключително ярки, изобразява митологичната царица на Спарта, която е прегърнала лебеда в скута си и го пази с наметало.

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)
Снимки: AP/БТА

Тя е била открит по време на продължаващите строителни дейности за укрепване на структурите на античния град, които през последните години станаха жертва на дъждовете и износването. Град Помпей е унищожен през I век, когато е затрупан под лава и вулканична пепел от изригването на вулкана Везувий.

От съображения за сигурност останалата част от къщата, в която е открита еротичната фреска, няма да бъде разкопавана.

По-рано в същия дом те откриха и друга еротична фреска изобразяващ Приап — римския бог на плодовитостта, но състоянието на творбата бе доста по-лошо.

Сега археолозите обмислят как да свалят двете творби и да ги преместят на място, където ще са защитени и туристите ще имат достъп до тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    6 0 Отговор
    Незабавна намеса на СЕМ.
  • 2 курвоазие

    3 1 Отговор
    Това съм аз не младини...!!!!
  • 3 Илков

    6 0 Отговор
    Качеството на рисунката на стената изглежда превъзходно !?!? Дано да не е фотомонтаж !?!? Ако е истинска, огромни поздравления за талантливият майстор ... И идейният проект !!!
  • 4 Манаф

    1 0 Отговор
    Веднага в колекцията на Черепа или Гестапото