Отидете към основна версия

8 895 29

Той е на 45 г., но смята да живее поне до 180 г.

  • дейв еспри-
  • биохакер-
  • дълголетие-
  • стволови клетки

"Хакването" на собствената му биология е струвало най-малко 1 милион долара

Биохакерът Дейв Еспри от Канада изградил своя собствена мултимилионерска марка "Bulletproof Coffee" за стремежа си към дълголетие, което му струвало един милион долара.

45-годишният Еспри вече е официално в своята категория "млади възрастни хора", защото целта му е да живее 180 години, пише "Блиц". Той няма медицинска диплома, а с биохимия започнал да се занимава случайно. По време на учението си Дейв тежал 135 килограма и страдал от различни здравословни проблеми - от хронично възпаление на гърлото до нарушаване на концентрацията. Той започнал да се упражнява по 90 минути на ден и да консумира по-малко калории, но теглото му не намалявало. Затова Еспри решил да започне да експериментира със себе си.

Наскоро в клиниката в Парк Сити, Юта, той е бил подложен на интензивно лечение със стволови клетки.Този процес включвал инжектирането на половин литър от неговия костен мозък от бедрата в китките на ръцете му. В крайна сметка стволовите клетки били инжектирани в гръбначния му мозък. Останалите стволови клетки били инжектирани в скалпа му, за да има по-буйна коса, по лицето - за изглаждане на бръчките му, дори и в половия орган. Тази скъпа и инвазивна процедура е особено шокираща, защото Еспри е здрав. Всичко е наред със здравето му, освен че той остарява като всеки човек, но това не е част от неговия план.

Дейв Еспери стана известен на обществеността, когато обяви, че очаква да живее до 180-та си година. Дотогава той планира да инжектира стволови клетки в тялото си на всеки шест месеца, да приема 100 добавки дневно, да се придържа към определена строга диета, да се къпе в инфрачервена светлина и да носи очила с жълти стъкла, когато лети със самолет.

Досега "хакването" на собствената му биология е струвало най-малко 1 милион долара и за да остане жив до 2153 г., той със сигурност ще се нуждае от още един милион. Освен че има компания за кафе, Дейв е гуру на здравословния начин на живот. През последното десетилетие той публикува пет книги по теми като плодородието и постигането на житейски цели. Еспри постоянно споделя мнението си по темата за секса и здравословния сън (шест часа е добре, но осем са прекалено много). Той вярва, че трябва да се посети фестивалът Burning Man, защото той насърчава творчеството и учи да се избягва зелената храна, защото съдържа следи от оксалова киселина. Всички тези съвети попадат в общата категория на биохимията, която Еспри определя като "използване на науката, биологията и самоекспериментирането, с цел поемане на контрола и усъвършенстване на тялото, ума и живота".

"Това е изкуство и наука, за да стана супер-човек", казва той. Биохакерът мечтае за свят, в който хората, вместо да се обръщат към различни медицински експерти и фармацевтични компании, насочени към печалба, стават експерти на собственото си тяло и искат да експериментират с него.

Но този експеримент има свои собствени рискове - Еспри веднъж заспал, заобиколен от ледени опаковки и се събудил с измръзване на 15% от тялото, друг път пък прекарал дълго време в излагане на инфрачервена светлина, за да учи по-бързо, а след това с часове имал проблеми с говора. Някои от по-екстремните му интервенции, като инжектиране на стволови клетки в мозъка, не се подкрепят от медицината, особено ако се практикуват при здрави индивиди.

През 2016 г. Дейв е бил диагностициран с рак на простатата, когато е разработил план, който включва както конвенционални, така и алтернативни терапии. Болестта отстъпила за известен период, но преди няколко месеца, ракът се върнал, този път на пикочния му мехур. Еспри е започнал лечение с оптимизъм.

„Така гледам на нещата - прекарах 25% от времето си по пътя си към минималната ми цел (да живея 180 години). Официално съм млад възрастен. Дали дълголетието е нещо като суперсила? Да. Макар че може да умра, опитвайки се - заключи биохикерът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини