Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 17:32 8 884 29

Той е на 45 г., но смята да живее поне до 180 г.

  • дейв еспри-
  • биохакер-
  • дълголетие-
  • стволови клетки

"Хакването" на собствената му биология е струвало най-малко 1 милион долара

Биохакерът Дейв Еспри от Канада изградил своя собствена мултимилионерска марка "Bulletproof Coffee" за стремежа си към дълголетие, което му струвало един милион долара.

45-годишният Еспри вече е официално в своята категория "млади възрастни хора", защото целта му е да живее 180 години, пише "Блиц". Той няма медицинска диплома, а с биохимия започнал да се занимава случайно. По време на учението си Дейв тежал 135 килограма и страдал от различни здравословни проблеми - от хронично възпаление на гърлото до нарушаване на концентрацията. Той започнал да се упражнява по 90 минути на ден и да консумира по-малко калории, но теглото му не намалявало. Затова Еспри решил да започне да експериментира със себе си.

Наскоро в клиниката в Парк Сити, Юта, той е бил подложен на интензивно лечение със стволови клетки.Този процес включвал инжектирането на половин литър от неговия костен мозък от бедрата в китките на ръцете му. В крайна сметка стволовите клетки били инжектирани в гръбначния му мозък. Останалите стволови клетки били инжектирани в скалпа му, за да има по-буйна коса, по лицето - за изглаждане на бръчките му, дори и в половия орган. Тази скъпа и инвазивна процедура е особено шокираща, защото Еспри е здрав. Всичко е наред със здравето му, освен че той остарява като всеки човек, но това не е част от неговия план.

Дейв Еспери стана известен на обществеността, когато обяви, че очаква да живее до 180-та си година. Дотогава той планира да инжектира стволови клетки в тялото си на всеки шест месеца, да приема 100 добавки дневно, да се придържа към определена строга диета, да се къпе в инфрачервена светлина и да носи очила с жълти стъкла, когато лети със самолет.

Досега "хакването" на собствената му биология е струвало най-малко 1 милион долара и за да остане жив до 2153 г., той със сигурност ще се нуждае от още един милион. Освен че има компания за кафе, Дейв е гуру на здравословния начин на живот. През последното десетилетие той публикува пет книги по теми като плодородието и постигането на житейски цели. Еспри постоянно споделя мнението си по темата за секса и здравословния сън (шест часа е добре, но осем са прекалено много). Той вярва, че трябва да се посети фестивалът Burning Man, защото той насърчава творчеството и учи да се избягва зелената храна, защото съдържа следи от оксалова киселина. Всички тези съвети попадат в общата категория на биохимията, която Еспри определя като "използване на науката, биологията и самоекспериментирането, с цел поемане на контрола и усъвършенстване на тялото, ума и живота".

"Това е изкуство и наука, за да стана супер-човек", казва той. Биохакерът мечтае за свят, в който хората, вместо да се обръщат към различни медицински експерти и фармацевтични компании, насочени към печалба, стават експерти на собственото си тяло и искат да експериментират с него.

Но този експеримент има свои собствени рискове - Еспри веднъж заспал, заобиколен от ледени опаковки и се събудил с измръзване на 15% от тялото, друг път пък прекарал дълго време в излагане на инфрачервена светлина, за да учи по-бързо, а след това с часове имал проблеми с говора. Някои от по-екстремните му интервенции, като инжектиране на стволови клетки в мозъка, не се подкрепят от медицината, особено ако се практикуват при здрави индивиди.

През 2016 г. Дейв е бил диагностициран с рак на простатата, когато е разработил план, който включва както конвенционални, така и алтернативни терапии. Болестта отстъпила за известен период, но преди няколко месеца, ракът се върнал, този път на пикочния му мехур. Еспри е започнал лечение с оптимизъм.

„Така гледам на нещата - прекарах 25% от времето си по пътя си към минималната ми цел (да живея 180 години). Официално съм млад възрастен. Дали дълголетието е нещо като суперсила? Да. Макар че може да умра, опитвайки се - заключи биохикерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо

    71 4 Отговор
    Тоя не е добре с кратуната !!!
  • 2 йога

    55 4 Отговор
    И боабабът живее хиляда години, но си остава дърво.

    Коментиран от #27

  • 3 Селско-мангалски интелект...!

    21 1 Отговор
    Биохакер...!?Аз познавам друг вид хакери ,които действат доста изнервящо..!Добре замислено , но неосъществимо...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    30 1 Отговор
    А инжектирането на стволови клетки в половия орган колко пари струва? - за един приятел само да питам.
  • 6 Киро

    32 2 Отговор
    И накрая ще го сгази някой уличен джигит.

    Коментиран от #8

  • 7 бери

    21 4 Отговор
    тоя не е фрет с кратуната
  • 8 Пръцко

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    Ами не - тоя ненормалник вече си е предизвикал рак на простатата и на пикочния мехур, колко мислиш, че ще изкара - още няколко години, най-много...
  • 9 Гост

    12 1 Отговор
    Хахахаха. Яко се е прецакал.
  • 10 Азазел

    20 2 Отговор
    Ще го държа под око. Ако изкара, колкото е казал, ще го черпя едно. Едно малко, че да е здравословно :)

    Коментиран от #12

  • 11 Николай

    14 2 Отговор
    Тоя го знам от по рано. Когато беше на 42 смяташе, че със здравословно хранене и начин на живот ще изкара до 120-130 годишна възраст. Сега явно е вдигнал левъла. Може и до 280 да изкара.
  • 12 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Азазел":

    Значи само теоретично ще трябва да живееш поне една година повече от него. Да си жив и здрав. Може и мен да почерпиш ако издаяня до толкоз.
  • 13 Да бе

    17 1 Отговор
    Дотогава той планира да инжектира стволови клетки в тялото си на всеки шест месеца, да приема 100 добавки дневно, да се придържа към определена строга диета ==== Лапай лапай шаране. Първо се почна с фитнесманията по телевизията, която разви бизнеса с добавките. Появиха се и "гурута" и "марки" които превъзнасят, че тенхите одбавки и биохрани са най-най. Абе що не си ЕПМ.
  • 14 Философ

    23 2 Отговор
    Той има жълти очила но трябва да си изкара и жълта книжка!
  • 15 666

    4 1 Отговор
    Ако беше Peter да взема да повярвам, ама на Дейв що не вярвам не знам.
  • 16 Рошко

    8 1 Отговор
    Как може изобщо да пишете за такива глупаци,почнах вече да се съмнявам във вашия журналистически интелект ,не сме толкова тъпи
  • 17 2000

    5 1 Отговор
    Той е от Квебек.
  • 18 Японеца

    10 1 Отговор
    И Майкъл Джексън имаше такива планове!
  • 19 антрашпиц

    7 1 Отговор
    Той е на 45 и е луд .И ще става все по-луд..
  • 20 Вени проверявай си Гугъл преводите

    8 1 Отговор
    “Този процес включвал инжектирането на половин литър от неговия костен мозък от бедрата в китките на ръцете му. В крайна сметка стволовите клетки били инжектирани в гръбначния му мозък.”
    ... а да видим 500 мл как влизат в китките ти!
    ... и а да видим как нещо се инжектира В ГРЪБНАЧНИЯ ти мозък!
  • 21 Плоски измислици

    5 0 Отговор
    Кой ти вярва на подобни глупости. Това пък съвсем счупи тъпомера..!!
  • 22 Голям прос

    8 0 Отговор
    Всеки луд с номера си.. Да беше се заинтересувал от племето хунзи. Там те си живеят 120 г от воле. И то без да дават милиони. Това значи, че е и тъп
  • 23 АЙДЕ ЛУДИ

    17 1 Отговор
    Тоя кукумеек като го гледам и до 90 нема да изкара камо ли до 180 годин !
  • 24 яровит петел

    15 1 Отговор
    ВЕНКЕ АКО МИ СЕ ОТДАДЕШ ДА ТЕ НАЯРА ТИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕШ НАЙ-МАЛКО ДО 120 ГОДИНИ
  • 25 Onq s motikata

    8 1 Отговор
    Сметка без кръчмар.Колкото ти е писал ония горе толкова ще живееш.Не се научиха простоватите хора.
  • 26 Есе

    4 1 Отговор
    Есе
  • 27 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "йога":

    Пише се баобаб и живее много повече.
  • 28 гост

    1 0 Отговор
    Рак на простатата, после на пикочния мехур, явно този е като Джобс, който се лекуваше със зелена ябълка и оптимизъм, ала се видя до каквъв резултат доведе това.
  • 29 Гост

    2 0 Отговор
    И тоя е превъртял играта!!! Хората са казали: Е*еш, не е*еш, времето на х*я си минава!!! Така е и с живота - какво и да правиш, валяка си върви отзад и гази!!! Това е положението!!! Чак когато станем киборги и можем да си подменяме всички части, тогава ще живеем вечно! Но има ли смисъл от това? Абсолютно не!