Отидете към основна версия

10 117 9

Никога не претопляйте тези храни

  • претопляне-
  • храни-
  • здраве-
  • гъби-
  • масло-
  • ориз-
  • яйца

Тези храни губят своите свойства

Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че при приготвяне на храната трябва за безопасност да подлагаме някои продукти на висока термична обработка. Но напълно забравяме, когато става дума за повторното им затопляне. Предлагаме на вашето внимание топ 7 на продуктите, които стават потенциално опасни при повторно подгряване и са по-вредни, отколкото полезни:

Гъби

Гъбите трябва да се консумират веднага, след като са били приготвени. Не се препоръчва използването им при повторно нагряване. Всъщност, в резултат на излагане на висока температура на този продукт, съдържащите се в него протеини образуват вредни съединения, които са далеч от безопасни.

Масло

При нагряване в структурата на маслото се образуват опасни мастни киселини - транс-мазнини. Те влияят неблагоприятно върху метаболизма на човека. В някои случаи те дори увеличават риска от развитие на рак.

Ориз

Оризът е прекрасна и здравословна храна. Но може да получите от него хранително натравяне след повторното му нагряване. Проблемът в случая се крие не толкова в повторното загряване на самия ориз, колкото в условията на съхранение преди това. Суровият ориз може да съдържа спори на бактерията Bacillus cereus, които предизвикват хранително натравяне. Дори при варене на ориза, тези спори могат да оживеят. Ако оставите готовото ястие при стайна температура, спорите ще се размножават и могат да доведат до отделянето на отрова, която предизвиква повръщане или диария.

Картофи

Това е най-популярният продукт в нашето меню. Картофите съдържат бактерии, които се унищожават чрез топлинна обработка, но съхраняването на това ястие при стайна температура може да доведе до размножаване на патогенната флора.

Яйца

Яйцата са един от основните продукти, съдържащи голямо количество протеини, които са необходими за нашето тяло. Когато яйцата се претоплят, в тях се синтезират опасни вещества, затова е по-добре да не се рискува.

Пиле

Трудно е да изядете цялото пиле наведнъж, затова обикновено го делите на порции за няколко хранения. Съставът на белтъчините обаче се променя, когато студеното пилешко се нагрява повторно след като вече сте го охладили. Това може да предизвика проблеми с храносмилането.

Лук

Лукът, целината и цвеклото са зеленчуци, които често се използват в супи. Въпреки това, загряването на храна с тези съставки е опасно. Тези зеленчуци често съдържат нитрати, които се превръщат при нагряване в нитрити, които действат като патогени на раковите микроорганизми, пише zdrave.to.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини