Новини

Никога не претопляйте тези храни

Тези храни губят своите свойства

Публикувана: 5 Май, 2019 19:27
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7768
Никога не претопляйте тези храни
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Всички знаем, че при приготвяне на храната трябва за безопасност да подлагаме някои продукти на висока термична обработка. Но напълно забравяме, когато става дума за повторното им затопляне. Предлагаме на вашето внимание топ 7 на продуктите, които стават потенциално опасни при повторно подгряване и са по-вредни, отколкото полезни:

Гъби

Гъбите трябва да се консумират веднага, след като са били приготвени. Не се препоръчва използването им при повторно нагряване. Всъщност, в резултат на излагане на висока температура на този продукт, съдържащите се в него протеини образуват вредни съединения, които са далеч от безопасни.

Масло

При нагряване в структурата на маслото се образуват опасни мастни киселини - транс-мазнини. Те влияят неблагоприятно върху метаболизма на човека. В някои случаи те дори увеличават риска от развитие на рак.

Ориз

Оризът е прекрасна и здравословна храна. Но може да получите от него хранително натравяне след повторното му нагряване. Проблемът в случая се крие не толкова в повторното загряване на самия ориз, колкото в условията на съхранение преди това. Суровият ориз може да съдържа спори на бактерията Bacillus cereus, които предизвикват хранително натравяне. Дори при варене на ориза, тези спори могат да оживеят. Ако оставите готовото ястие при стайна температура, спорите ще се размножават и могат да доведат до отделянето на отрова, която предизвиква повръщане или диария.

Картофи

Това е най-популярният продукт в нашето меню. Картофите съдържат бактерии, които се унищожават чрез топлинна обработка, но съхраняването на това ястие при стайна температура може да доведе до размножаване на патогенната флора.

Яйца

Яйцата са един от основните продукти, съдържащи голямо количество протеини, които са необходими за нашето тяло. Когато яйцата се претоплят, в тях се синтезират опасни вещества, затова е по-добре да не се рискува.

Пиле

Трудно е да изядете цялото пиле наведнъж, затова обикновено го делите на порции за няколко хранения. Съставът на белтъчините обаче се променя, когато студеното пилешко се нагрява повторно след като вече сте го охладили. Това може да предизвика проблеми с храносмилането.

Лук

Лукът, целината и цвеклото са зеленчуци, които често се използват в супи. Въпреки това, загряването на храна с тези съставки е опасно. Тези зеленчуци често съдържат нитрати, които се превръщат при нагряване в нитрити, които действат като патогени на раковите микроорганизми, пише zdrave.to.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Само герберастите ядат само прясно
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Дрън, дрън ярини ! От тази статия излиза, че нищо не може да претопляте и ядете ? А да ви светна само, ако знаете, колко претоплени манджи ядете по кръчнетата, а някои и по няколко пъти - кошмари в кухнята !

Оценка:
-8 +60

Пиания Майстор
(гост)

Неутрално
2 Отговор
И Ракията не се претопля, губи от свойствата си!

Оценка:
-0 +52

Пешо
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Яжте си каквото и както искате, тази публикация е фейк.

Оценка:
-3 +42

Радо
(гост)

Неутрално
4 Отговор
До края на мандата няма да има и какво да претопляме.

Оценка:
-4 +48

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
ТОХ
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Пълни глупости. Отде ги ровите тия статии бе?

Оценка:
-1 +15

ХРИЗАНТЕМА
(гост)

Неутрално
8 Отговор
ТРЯБВА ДА СИ ЕДИН ОТ 240- ТЕ АПАШИ ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИШ ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ ХРАНИШ С ТОКУ ЩО ПРИГОТВЕНА ХРАНА. ЦИНИЗЪМ ЛЪХА ОТ ТАЗИ СТАТИЯ.

Оценка:
-2 +19

Питам
(гост)

Неутрално
9 Отговор
А претопляните статии в този сайт не са ли вредни ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери