Отидете към основна версия

13 781 38

Защо не трябва да спим голи?

  • сън-
  • голо тяло-
  • спане-
  • спим голи-
  • причини-
  • пижама

Вижте 7 причини и едно суеверие, които застават в подкрепа на пижамите

Снимки: shutterstock

Спането без дрехи не е чак толкова полезно, приятно и удобно, колкото някои хора мислят.

Всъщност мненията по този въпрос са многобройни и противоречиви, а резултатите от различни проучвания, дават доказателства в подкрепа както на голото спане, така и на спането с пижама. Една част от изследванията препоръчват да се спи гол, изтъквайки, че то носи редица ползи за нашето здраве. Според други обаче, директният контакт на тялото със спалното бельо може да доведе и до здравословни проблеми.

Дали да спите без дрехи или облечени е тема, която може да се разглежда от много страни. Освен добре известният спор за ползите и вредите, свързани със здравето, съществуват редица други причини, които приветстват или отхвърлят спането без дрехи.

В Русия дори съществува древно суеверие, което в миналото плашело хората и им забранявало да спят голи. В миналото се е вярвало, че по време на сън човек става най-беззащитен пред тъмните сили. Ако спи без дрехи, ще е още по-безпомощен срещу набезите на злите сили и те много по-лесно ще му вземат душата. Най-строгата забрана за спане без дрехи била наложена на нежния пол, защото те били смятани за най-привлекателни за демоните и, ако един от тях си хареса жена, той лесно ще я завладее и ще се премести в тялото ѝ.

След пристигането на християнството в Русия, църквата подкрепила тази забрана. На жените било забранено да махат дрехите си дори пред съпругата си. В допълнение, по време на интимност между партньорите жените също не трябвало да са напълно голи.

Вижте кои са и някои от рационалните и логични причини, които застават срещу идеята да спим голи:

1. Студът

Температурата на човешкото тяло спада докато спи. Ето защо когато внезапно се събудим през нощта може да усетите силен студ. И за да се отървете от него, трябва да потърсите допълнително одеяло, което пък ще наруши съня ви. Освен това интимните части лесно изстиват без бельо.

2. Непредвидени спешни ситуации

Представете си, че се случи нещо неочаквано – пожар, земетресение или нещо не толкова животозастрашаващо, но все пак налагащо бързо да се изстреляте от леглото? Как ще реагирате, ако сте голи?

3. Неудобство

Човек, който живее под един покрив с много хора, ще трябва да се облича всеки път, за да отиде до тоалетната през нощта. Ако не направите това, можете да влезете в неудобна ситуация, като се срещнете с някого от съквартирантите в жилището.

4. Хигиена

Контактът на спално бельо с интимните части на човешкото тяло може да причини някои заболявания, особено ако то не е много свежо. Малко хора сменят чаршафите и одеалата всеки ден, докато бельото се сменя всеки ден.

5. Неочаквани и неканени посетители

Хората имат навика да влизат в стая, без да чукат. В тази ситуация сънят без дрехи определено не си заслужава. В края на краищата, по този начин вие ще поставите в неудобно положение не само себе си, но и някой, който може внезапно да влезе в спалнята ви.

6. Качеството на спалното бельо

Ако спалното бельо е изработено от нискокачествени тъкани, тогава заспиването става неприятно, особено за голи хора.

7. Спането голи елиминира уютната идея за носенето на пижама

Пижамата е толкова приятна и уютна за носене. Защо да се лишавате от това удоволствие, особено през студените месеци. Ако живеете под един покрив с любимия си човек, то навикът ви да спите голи може да бъде сигнал за вашия партньор, че сте готови за интимност по всяко време.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини