Отидете към основна версия

19 Юли, 2019 11:27, обновена 19 Юли, 2019 11:27 6 547 10

Кой не бива никога да яде кайсии

  • кайсии-
  • вреди-
  • здраве-
  • стомашно-чревния тракт-
  • диария-
  • заболяване

Кайсиите са опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт

Снимка: Shutterstock

Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии. Въпреки това, въпреки вкуса и витамините, кайсиите също могат да причинят вреда при някои заболявания в тялото. Лекари изброиха кои хора и в какви случаи не се препоръчва да се ядат кайсии:

Хора със заболявания на щитовидната жлеза

Експертите също така отбелязват, че кайсии не трябва да се консумират при намалена функция на щитовидната жлеза. Каротинът, съдържащ се в плодовете, не се абсорбира при хора с такива заболявания, а организмът не получава витамин А, от който се нуждае. И при панкреатит, експертите съветват да се изключат кайсиите от диетата.

Хора със заболявания на стомашно-чревния тракт

Кайсиите са опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт. Пресните плодове могат да навредят при остър гастрит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Хора с чернодробно заболяване

При чернодробни заболявания, по-специално при хепатит, не трябва да се злоупотребява с кайсиите, казват лекарите.

Хора с диария и ниско кръвно налягане

Прекомерната консумация на тези плодове може да навреди, да причини диария, в резултат на което тялото ще загуби важни минерали. Също така, прекомерното количество изядени кайсии може да предизвика замайване, засилено сърцебиене и по-ниско кръвно налягане.

Бъдете внимателни с костилките

Горчивите костилки от кайсия могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозиден амигдалинов компонент, разграждащ се в червата, образува токсин, циановодородна киселина. Ако съдържанието на костилките е сладко на вкус, тогава те могат да се консумират, но не повече от 20 грама на ден, пише zdrave.to.

На празен стомах

Кайсиите са вредни за ядене на празен стомах. Плодовите киселини могат да предизвикат дразнене в стомаха, а съдържащата се захар може да предизвика рязко повишаване на концентрацията на инсулин, след което ще настъпи същото рязко намаляване, което се отразява неблагоприятно върху работата на много органи.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Свързани новини