Новини

Кой не бива никога да яде кайсии

Кайсиите са опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт

Публикувана: 19 Юли, 2019 11:27
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4528
Кой не бива никога да яде кайсии
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии. Въпреки това, въпреки вкуса и витамините, кайсиите също могат да причинят вреда при някои заболявания в тялото. Лекари изброиха кои хора и в какви случаи не се препоръчва да се ядат кайсии:

Хора със заболявания на щитовидната жлеза

Експертите също така отбелязват, че кайсии не трябва да се консумират при намалена функция на щитовидната жлеза. Каротинът, съдържащ се в плодовете, не се абсорбира при хора с такива заболявания, а организмът не получава витамин А, от който се нуждае. И при панкреатит, експертите съветват да се изключат кайсиите от диетата.

Хора със заболявания на стомашно-чревния тракт

Кайсиите са опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт. Пресните плодове могат да навредят при остър гастрит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Хора с чернодробно заболяване

При чернодробни заболявания, по-специално при хепатит, не трябва да се злоупотребява с кайсиите, казват лекарите.

Хора с диария и ниско кръвно налягане

Прекомерната консумация на тези плодове може да навреди, да причини диария, в резултат на което тялото ще загуби важни минерали. Също така, прекомерното количество изядени кайсии може да предизвика замайване, засилено сърцебиене и по-ниско кръвно налягане.

Бъдете внимателни с костилките

Горчивите костилки от кайсия могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозиден амигдалинов компонент, разграждащ се в червата, образува токсин, циановодородна киселина. Ако съдържанието на костилките е сладко на вкус, тогава те могат да се консумират, но не повече от 20 грама на ден, пише zdrave.to.

На празен стомах

Кайсиите са вредни за ядене на празен стомах. Плодовите киселини могат да предизвикат дразнене в стомаха, а съдържащата се захар може да предизвика рязко повишаване на концентрацията на инсулин, след което ще настъпи същото рязко намаляване, което се отразява неблагоприятно върху работата на много органи.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бисер
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Вени....това не си ти.

Оценка:
-0 +3

Лора
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Нямам ни една от тези болести, слава на Бог, затова обожавам този плод, а плодове и от здрав човек, не се консумират на гладно, освен банан...!!! Всичко това е сериозно...!

Оценка:
-0 +9

Веган
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Вени, бих хапнал твоята кайсийка с удоволствие...

Оценка:
-0 +14

Завалията
(гост)

Неутрално
4 Отговор
На който му се ака..

Оценка:
-1 +4

Аз пък
(гост)

Неутрално
5 Отговор
На 3 кила кайсии веднага пускам къртицата

Оценка:
-0 +7

Аз имам
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Имам две кожени кайсии без мъх сладки та сладки .

Оценка:
-1 +3

7
Този коментар е премахнат от модератор
незнайко
(гост)

Неутрално
8 Отговор
НИЕ НЕ ГИ ЯДЕМ А ГИ ПИЕМ ВЪВ ВИД НА КАЙСИЕВА РАКИЯ !!! Така не са опасни за нашето здраве .

Оценка:
-0 +5

Сочна слива
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Аз кога мога да хапна плодче

Оценка:
-0 +1

10
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери