Отидете към основна версия

9 970 9

Рецепта на деня: Панирани чушки с доматен сос

  • какво да сготвя-
  • панирани чушки-
  • доматен сос

Вкусовете на домата и чушката си приличат, а чесънът и магданозът укрепват здравата им връзка

Чушките с доматен сос са любимо ястие на почти всеки българин. Вариациите на рецепти за това ястие са безброй и заедно с една студена супа, като таратор или гаспачо, чушките с доматен сос биха могли да бъдат перфектният обяд в горещите летни дни.

Необходими продукти:

12 чушки
5 с. л. царевично брашно
½ ч. л. морска сол
50 мл олио за пържене

За доматения сос:
2 с. л.олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч. л. доматено пюре
800 г домати, обелени нарязани на кубчета
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат заедно с дръжките, слагат се в плик да се задушат и се обелват. Внимателно се цепват по дължина на две, за да им изтече сокът и внимателно да се отстранят семките, като дръжката се запазва. Подсушават се.

За соса олиото се загрява, слагат се лукът и чесънът, разбъркват се на умерен огън да омекнат леко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се доматите и се оставят да къкрят 10-15 мин., докато сосът се сгъсти. Посолява се на вкус и се прибавя магданозът.

Царевичното брашно се разбърква със солта, чушките се топват в него, изтупват се и се изпържват в сгорещеното олио на умерен огън, докато се зачервят. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.

Чушките се подреждат ветрилообразно в дълбока чиния, в центъра се слага сосът. Поднася топло или студено с пресен хляб.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини